Säsongspremiär för SON med lokal koppling

På torsdag öppnar SON säsongen med Östgötasångerskan Camilla Tilling som solist, hon tar sig denna gång an en Schubert-uvertyr.

Anja Bihlmaier ska åter dirigera SON, den här gången blir det Schubert och Mahler.

Anja Bihlmaier ska åter dirigera SON, den här gången blir det Schubert och Mahler.

Foto: Neda Navaee

Norrköpings kommun2019-09-03 06:00

Nu närmar sig säsongspremiären för SON  och där kommer det att bli tydligt österrikiskt tema: Det handlar om musik av kompositörerna Schubert och Mahler.

Innan paus under torsdagens konsert (5 september) handlar det om Franz Schuberts uvertyr ”Die Zauberharfe” som enligt SON:s utskick kan betraktas som en misslyckad pjäs men en lyckad uvertyr. Redan 1819 sattes ett sagospel upp med denna musik men den föll snart i glömska, Schubert återanvände dock materialet när han skrev scenmusiken till pjäsen om prinsessan Rosamunda.

Solist under torsdagens konsert är sångerskan Camilla Tilling som har en tydlig Norrköpingskoppling: hon är uppvuxen i Linköping men började sin bana på De Geers musikgymnasium, därefter har det bland annat blivit Operahögskolan samt olika internationella uppdrag. Det är för övrigt den femte gången hon gästar SON.

Efter paus bjuds publiken på Mahlers fjärde symfoni, skriven de sista skälvande åren på 1800-talet. Enligt dirigenten Bruno Walter blev det när symfonin först framfördes en ”så häftig reaktion, att det nästan kom till handgripligheter mellan entusiaster och motståndare”.

Dirigent på torsdag är Anja Bihlmaier från Tyskland som gästade SON för ungefär ett år sedan. Hon har många järn i elden internationellt och från och med augusti 2021 kommer hon att fungera som chefdirigent vid Residentie Orkest i Haag.

Dagen till ära börjar torsdagens konsert i De Geerhallen med ett premiärmingel redan klockan 17.30 då brassensemblen spelar i foajén.

Camilla Tilling under en tidigare konsert med SON.
Camilla Tilling under en tidigare konsert med SON.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!