Sa ja till nya bostäder i Vilbergen

Nu är det klart. Det blir en förtätning av Vilbergen. Kommunfullmäktige sa på måndagen ja till planerna på att bygga nya bostäder i området.

Kommunfullmäktige sa på måndagen ja till planerna på att bygga närmare 700 nya bostäder i Vilbergen.

Kommunfullmäktige sa på måndagen ja till planerna på att bygga närmare 700 nya bostäder i Vilbergen.

Foto: Mikael Strand

Norrköpings kommun2019-10-02 08:00

Efter flera års planerande och många diskussioner var frågan om förtätningen av Vilbergen i måndags slutligen uppe i fullmäktige.

Och politikerna var eniga.

De sa ja till förslaget på bygga närmare 700 nya bostäder i området.

– Det var en total politisk enighet. Hela ärendet är ett bra exempel på politiskt arbete och en demokratisk process när den är som bäst. Vi har en stad som vill växa och det här var en plats där många tyckte att det var klokt att växa på, där man inte tar i anspråk odlad mark, orörd skog eller allmän park. Det fanns företag som gärna ville bygga där, men också boende som ville behålla sin miljö som den var. De har man haft möten med och lyssnat på och nu har vi fått till en vettig kompromiss, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Förhoppningen är att sätta spaden i backen redan nästa år, men om ärendet överklagas kan det dröja innan byggstarten blir av.

Boende i området har under flera års tid uttryckt sin oro över planerna och försökt få kommunen att skära ner lite på antalet bostäder som ska byggas.

Det har arrangerats protestmöten och gjorts namninsamlingar.

Annika Ählström är en av de som är med i den samrådsgrupp som bildades i samband med att planerna offentliggjordes för ett antal år sedan.

Hon menar att det var ett förväntat beslut som fullmäktige tog.

– Ja, det var det, men vi har inte gett upp än. Vi ska samlas här nu och prata igenom det här. Vi kommer att överklaga och försöka få ett stopp på det här. Det är det enda vi kan göra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!