Rivningsförbud för stugan från 1700-talet

Inför försäljning av Forsstéenska huset, den röda 1700-talsstugan i city, kompletteras detaljplanen med rivningsförbud för stugan.

Forsstéenska gården vid Kvarngatan.

Forsstéenska gården vid Kvarngatan.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-11-07 16:00

Den nuvarande detaljplanen för fastigheten Hemvärnet 3, Forsstéenska gården, som antogs 2013 har inte med denna bestämmelse även om byggnaden är erkänt kulturhistoriskt värdefull. 

För att inga missförstånd ska uppstå så föreslås nu detaljplanen att ändras så att ett rivningsförbud införs.

Kommunen har en längre tid planerat att sälja stugan, och vill inför det ge den ett starkare skydd. 

– Det är just inför försäljningen som man vill försäkra sig om att köparen är införstådd med att det går inte att riva huset. Brinner det ner så måste det byggas upp igen, så som det var, representerande 1700- och 1800-talet, säger Mats Alenljung, planarkitekt vid samhällsbyggnadskontoret.

Användningsområde ändras inte utan är fortfarande ”Q”, som specificeras som ”Användning anpassad till bebyggelsens kulturvärden”. Om det är bostad eller kontor eller annat spelar inte så stor roll bara byggnaden står kvar och underhålls.

En antikvarisk rapport och byggnadsinventering har utförts för att köparen ska veta vilka detaljer man inte får röra. Det pågår också en utredning på länsstyrelsen om byggnadsminnesförklaring. Fram till att den är avgjord ska byggnaden behandlas som om den var ett byggnadsminne.

Stugan från 1750-talet uppfördes som arbetarbostad för Holmens mässingsbruk. Det är den enda byggnad av enklare karaktär som finns kvar idag i city. 1806-15 bodde kemisten Petter Gabriel Forsstéen här, han tillverkade bland annat såpa efter eget recept.

Karta: Kvarngatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!