Regionen i topp med KBT på nätet

Östergötland är det län där flest i landet får hjälp av KBT-terapi på nätet. 3 500 patienter har deltagit sedan införandet 2016.

Region Östergötland toppar i landet när det gäller patienter i KBT-behandling på nätet.

Region Östergötland toppar i landet när det gäller patienter i KBT-behandling på nätet.

Foto: Jeppe Gustafsson

Norrköpings kommun2019-10-02 15:00

Det var 2016 som Region Östergötland införde behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT) på nätet via den nationella Stöd- och behandlingsplattformen. Sedan dess har drygt 3 500 patienter inlett denna typ av behandling vilket är flest i landet enligt ny statistik.

– Det är jätteroligt. Det här har varit en långsiktig satsning som nu ger effekt, säger Sanja Halenius, psykoterapeut och processledare för KBT på nätet i Region Östergötland i ett pressmeddelande.

I korthet går den här behandlingen till så att patienten tar del av skrivna instruktioner via nätet och därefter själv genomför behandlingen medan patienten "samtidigt har tillgång till individuellt anpassat stöd av en professionell behandlare", som det står förklarat hos Region Östergötland.

Trenden är också att denna typ av behandling ökar: under första halvåret 2019 deltog 748 patienter i denna behandling i vår region vilket ska jämföras med 560 för samma period för ett år sedan.

– Att vi kan erbjuda KBT på nätet ökar tillgängligheten och ger patienterna större flexibilitet. Överlag är patienterna väldigt nöjda med den här behandlingen och vi ser att effekten motsvarar den som uppnås med traditionell KBT-behandling, förklarar Sanja Halenius.

Av någon orsak är det fler Linköpingsbor än Norrköpingsbor som väljer KBT på nätet: av de tio mottagningarna där KBT använts mest i regionen under 2019 återfinns bara en vårdcentral i Norrköping: Cityhälsan Centrum på plats 7.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!