I en ny rapport från pensionsbolaget Skandia, "Samhällsförlusten av sjukskrivningar", framkommer att Sverige förlorade hela 64 miljarder kronor på sjukskrivningar i fjol. En ökning med nära 2 miljarder jämfört med året innan.
Östergötlands län följer samma trend och under 2018 förlorade länet 812 miljoner kronor vilket är en ökning med mer än 106 miljoner. Nästan hälften av sjukskrivningarna i länet kopplas till psykisk ohälsa.
– Det är uppenbart att dagens vård som fokuserar på insatser som sätts in när det redan är för sent inte räcker. Sjukvårdspolitikerna i Östergötland måste nu investera mer i det förebyggande arbetet för att förhindra mänskligt lidande och stora samhällsförluster för länet, säger Skandias hälsostrateg Kristina Hagström.
Under första kvartalet 2010 utgjorde psykisk ohälsa 25 procent av sjukskrivningarna i Östergötland och under samma kvartal 2019 hela 43 procent (48 procent i hela landet).
Kostnaden för sjukskrivningar orsakade av psykisk ohälsa var totalt drygt 316 miljoner kronor i Östergötland 2018. Om de minskade med en tredjedel skulle länet kunna spara mer än 104 miljoner kronor per år. Det motsvarar löner till fler än 260 sjuksköterskor, enligt Skandia.
– Trösklarna till samtalsterapi för de som är på väg in i psykisk ohälsa måste sänkas och tillgängligheten måste kraftigt förbättras. Vi ser också att det behövs fler hälsovägledare som kan se till att individer inte hamnar mellan stolarna, säger Kristina Hagström.