Polishuset i Norrköping kan bli för litet

Hur ska 10 000 fler poliser 2024 få plats i befintliga lokaler? Den frågan ställer sig nu områdespolischefen Peter Wahlberg.

Norrköpings kommun 2 oktober 2019 15:38

Polishuset i Norrköping är byggt på 1960-talet och inte riktigt anpassat till polisverksamhet på 2020-talet, där vissa kontorsrum är större än vad som är effektivt nu när myndigheten ska få en resursökning med 10 000 fler poliser.

Men tanken är väl inte att alla nya poliser ska sitta inne på sina kontor utan istället att de ska vara ute och jaga tjuvar och banditer på gator och torg?

–  Alla kommer såklart inte att behöva ett eget kontorsutrymme, men det är också så att när vi blir fler poliser som också är ute kommer det leda till fler inkommande ärenden som någon måste ta hand om, säger Peter Wahlberg.

Hur många fler kontorsplatser som måste till i Norrköping vet inte Peter Wahlberg och även om polishuset ser ut att rymma mycket verksamhet och många kontorsutrymmen och viss verksamhet under åren har flyttat ut som exempelvis Säpo som flyttat till Linköping så finns regionalverksamhet, kansliverksamhet och nationella avdelningar utlokaliserade.

– Vår ambition är, efter resursökningen och att jag i glaskulan sett att vi får svårt att få plats, att så mycket verksamhet som möjligt ska rymmas i samma byggnad och därför vill ha en översyn av våra lokaler. Om vi inte kan hitta sätt att få fram fler kontorsutrymmen så får jag meddela lokalförsörjningsenheten att vi behöver andra lokaler, säger Peter Wahlberg.

Exakt hur många nya kontorsplatser som behövs i Norrköping och vad de kommer att kosta vet inte Peter Wahlberg.

– Jag önskar bara utifrån våra behov, sedan är det lokalförsörjningsavdelningen plus ekonomin som tar besluten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa