Bild från förr
Pojkarna hade sina lektioner på nedre våningen och flickorna sina på övre våningen.
Det handlar om Kristinaskolan i Norrköping och hur den användes förr i tiden.
Skolan är uppförd 1882 och togs i bruk första gången i november 1883. Pojkarna och flickorna var då på den här tiden separerade även på rasterna, då pojkarna hade sin lekplats på skolans västra sida och flickorna fick hålla till på skolans östra sida, mot Drottninggatan.
Den stora vinden högst upp i skolan, hade på den här tiden en slöjdsal på 400 kvadratmeter.
Bakgrunden till att Norrköping bestämde sig för att bygga Kristinaskolan, var att skolrådet konstaterade att det behövdes ännu ett skolhus i Norrköping. Både på grund av befolkningstillväxten samt att den gamla trivialskolan på Skolgatan var i dåligt skick.
Skolan har renoverats flera gånger under åren som gått.
Senast 2011 då den renoverades av Norrköpings kommun till en kostnad av 60 miljoner kronor. Efter renoveringen flyttade Kungsgårdsgymnasiet in i Kristinaskolan hösten 2014.
Så här beskriver "Fredrikssons Arkitektkontor AB" den renoveringen:
"För att skapa en fungerande planlösning krävdes ett radikalt grepp. I byggnadens mittparti skapades en välkomnande entréhall som fungerar som samlingsplats för eleverna med café och studieplatser. I hallen byggdes en ny huvudtrappa till övre planet. De övriga lokalerna återställdes så långt som möjligt till ursprunglig planlösning. Ursprungliga socklar och foder fanns delvis bevarade och kunde kompletteras.
Exteriören restaurerades varsamt och fasaden avfärgades i ursprunglig kulör."