Planerad ny tingsrätt kan försenas

Norrköpings kommun är inte nöjda med placeringen av den planerade nya tingsrätten. Nu pågår samtal med Domstolsverket om att ändra planerna.

Så är den nya tingsrätten i Norrköping tänkt att se ut i de ursprungliga planerna.

Så är den nya tingsrätten i Norrköping tänkt att se ut i de ursprungliga planerna.

Foto: ÅWL Arkitekter

Norrköpings kommun2019-09-28 15:00

I januari presenterades Domstolsverkets planer på att bygga en ny tingsrätt i Norrköping (på tomten Skepparen intill fastigheten Presidenten) som enligt beräkningarna ska stå klar 2022. Efter en upphandling, som vanns av Serneke Projektutveckling Samhällsfastigheter AB tillsammans med fastighetsbolaget Vacse AB, har också en ritning tagits fram av ÅWL arkitekter. 

Men nu är det osäkert om denna tidsplan kommer att hålla i och med att Norrköpings kommun inte är helt nöjda med förslaget. Bakgrunden är att kommunen fick förfrågningar från olika byggare om vilken mark man kunde tänka sig att släppa för det här ändamålet när upphandlingens kriterier blev kända, bland annat skulle tingsrätten ligga innanför promenaderna.

– Vi sa då att vi tänka oss en tingsrätt i kvarteret Skepparen, säger Karl Braune, Exploateringsingenjör på stadsbyggnadskontoret.

– Sedan fick vi reda på, genom tidningarna tror jag, att Domstolsverket utsett en vinnare och så visades också en ritning på förslaget där byggnaden ligger med en park runt. Det var inte riktigt så vi ville utforma kvarteret.

Kommunen vill få in fler byggrätter i området men också behålla det rutmönster som Norrköping är uppbyggt av.

– Det är placeringen vi haft diskussioner om, själva huset tycker vi alla ser bra ut. Serneke tog kontakt med oss och berättade att de vunnit. Vi svarade att det ser ju fint ut men det är inte så vi vill ha kvarteret så det hade ju varit bra om ni stämt av med oss innan, berättar Karl Braune.

Efter detta har stadsbyggnadskontoret, Serneke och Domstolsverket jobbat på en lösning där man får in tingsrätten i ett kvarter så rutnätsmönstret hålls och ett förslag har arbetats fram.

– Nu ligger frågan hos Domstolsverket. Rent juridiskt kan man inte göra hur stora förändringar som helst i en upphandling så det handlar mycket om huruvida förslaget ligger inom ramen för den, säger Karl Braune.

– Säger Domstolsverket ja ligger vi i startgroparna för att dra igång arbetet med detaljplanen, målet är i så fall att den ska vara klar inom ett år men man vet aldrig om det kommer överklaganden så det är svårt att veta. Blir det inte okej får vi titta på de synpunkter Domstolsverket har och se om vi kan hitta en lösning. 

Nu ligger alltså bollen hos Domstolsverket – svaret därifrån avgör huruvida projektet med ny tingsrätt kommer att försenas eller omarbetas ytterligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!