Pilgrimsfalkarna ökar nu i Östergötland

En ökning från tio till 17 revir sedan förra årets inventering: den förut hotade pilgrimsfalken har kommit igen starkt.

Norrköpings kommun 8 oktober 2019 14:00

Det vankas goda nyheter för de som värnar naturlig mångfald –  nu har nämligen pilgrimsfalken etablerat sig som flyttfågel på allvar. Under årets inventering har man konstaterat 17 revir i Östergötland att jämföras med dryga tio förra året.

Nu finns pilgrimsfalken i åtta av länets 13 kommuner och minst 10 av dessa par har fått 23 ungar– majoriteten av reviren återfinns i västra länsdelen.

– Expansionen har börjat där men nu finns också några par i Norrköpings kommun och ett pilgrimsfalkspar i Valdemarsviks kommun, berättar Lars Gerzelius på Tåkerns fältstation som samordnar falkinventeringarna i Östergötland för Projekt pilgrimsfalk i Sverige. 

Det här ska ses i ljuset av att pilgrimsfalken var nere på omkring 15 par i hela landet i mitten av 1970-talet – bland annat beroende på miljögifter som exempelvis DDT. Till Östergötland återkom arten 1996 men tillväxten har gått trögt.

– Vi är lite förvånade att det tagit sådan fart. Men det brukar vara så när arter kommer tillbaka, man kan vänta sig några år till av ökning innan det planar ut, tror Lars Gerzelius som hoppas att det kan finnas plats för ett 30-tal par i länet.

– Det följer även havsörnens tillväxt som ägt rum lite tidigare – den stammen har ju ökat mycket också.

Lars Gerzelius tycker att det känns bra att kunna komma med något positivt när det gäller miljön.

– Mycket är oroväckande idag men när det gäller många av rovfåglarna mår de bättre än på 1960- och 70-talen. Det är mycket glädjande nyheter.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kommentera
Ämnen du kan följa