Sedan 2015 har antalet anmälda rån mot personer under 18 år ökat kraftigt i landet, visar statistik från Brottsförebyggandet rådet, BRÅ. Även i polisregion öst har de ökat de senaste fem åren och även i Norrköping syns en ökning (även om personrånen mot unga här är relativt få): från 12 stycken år 2015 till 30 år 2018.
– Det är en beklaglig utveckling, kommenterar Kristin Salokannel, gruppchef för polisens ungdomsenhet.
– Att utsättas för ett rån är enormt kränkande och något som påverkar brottsoffret under lång tid.
Vad ökningen av anmälningar beror på är ännu inte klarlagt, men klart är att unga pojkar löper störst risk att utsättas. Gärningsmännen består till stor del av unga pojkar eller män. Det som stjäls är ofta mobiltelefoner, plånböcker och märkeskläder. Den pojke som i måndags rånades i Ljuraparken blev även bestulen på sina glasögon. Om det handlade om att de hade något värde eller något annat är ännu oklart.
Men Lars Eriksson på polisens enhet för grova brott i Norrköping, menar att brottsligheten generellt blivit grövre. Det leder i sin tur till att det finns en större rädsla för konsekvenser om man anmäler – men den risken menar han är liten.
– Jag kan ha förståelse för det, men det är tack och lov inte så vanligt förekommande med repressalier.
Att anmäla är viktigt, även om det inte skulle leda till åtal, påpekar han.
– De flesta av de här unga killarna upplever processen med att vara misstänkt och att socialtjänsten blir inkopplad som väldigt jobbig. Det har ofta effekten att de inte fortsätter begå brott.
Lars Eriksson har arbetat inom polisen med ungdomar i 15 år. Hans uppfattning är att personrånen mot unga inte ökat mycket de senaste åren.
– Nej, det går i vågor. Jag vill påstå att problematiken finns varje dag i veckan och risken att bli utsatt är inte alls obefintlig, tyvärr, säger han.
Tidiga insatser från vuxenvärlden, skola och socialtjänst är det som behövs för att komma tillrätta med problematiken, menar Lars Eriksson:
– De här barnen vi har att göra med föds inte elaka, det är vuxenvärlden som inte räcker till.
Kristin Salokannel är inne på samma spår:
– Samhället måste tidigt fånga upp de här personerna, långt innan de begår sitt första personrån. Att skydda barn och unga mot brott är en av samhällets viktigaste uppgifter.