"Gridshell" är en skalkonstruktion i trä med bågar i dubbelkrökt limträ. Nätet av träribbor täcks av genomskinliga plastplattor.
Grid betyder rutnät eller galler, och shell är ett skal, som skyddar mot väder och vind. Platsen är vid Plåtslagaregatan, mellan Portalen och vårdcentralen i Hageby.
Paviljongen är sprungen av det behov av utökade lokaler som Portalen, som hjälper arbetslösa ut i egen försörjning, såg vid flyktingströmmen 2015.
Genom verksamhetsledare Natalia Bonilla etablerades en kontakt mellan stadsarkitekt Karin Milles och syriska flyktingar som tidigare varit verksamma som arkitekter och ingenjörer.
Detaljplanen tillät inte en påbyggnad av Portalen. I stället inleddes en dialog med Statens konstråd som fått ett regeringsuppdrag att satsa på offentlig konst i miljonprogramområden.
Portalen sökte och fick pengar till en mötesplats i anslutning till Portalen. I projektet anlitades även en spansk arkitektbyrå.
Den ursprungliga tanken med tegel fick strykas då det finns markföroreningar och den tunga konstruktionen hade krävt omfattande grävarbeten. Istället blev det den lättare träkonstruktionen.
– Det som återstår är markarbetet, säger Tomas Lindquist, stadsdelsutvecklare vid Hyresbostäder.
Paviljongen ska invigas i maj. Lindquist har bjudit in flera olika verksamheter till ett möte i februari, om hur en programverksamhet skulle kunna fungera.
Här kan man ha allt från konserter och teater till frukostträffar, en del av Portalens verksamhet, och träningspass. Lindquist vill engagera föreningarna i området.
– Ambitionen är att vi ska ha ett programråd bestående av olika aktörer från Norrköping.
Bakom Portalen står kommunen, Hyresbostäder, Svenska kyrkan, ABF och Marieborg. Hyresbostäder har tagit på sig att förvalta paviljongen och parken vid den.
Kostnaden för paviljongen är 3,2 miljoner kronor varav 2 miljoner finansieras av Statens konstråd, och 600 000 kronor av vardera Hyresbostäder och Boverket.
– Jag tycker att den är jättetuff, säger Tomas Lindquist om paviljongen.
– Jättefint! säger också en kvinna som passerar förbi med sitt barn.
– Konstverket är ett skulpturellt skal, som en öppen paviljong och utomhusteater. Formen speglar de idéer och ambitioner som finns på Portalen, deras ambition att skapa en mötesplats som är öppen och inbjudande för alla, säger David López López från det spanska arkitektkollektivet Map13, till Statens konstråd.