Parkeringshuset prisas för sin fasad

Årets fasad finns i Norrköping. Det är parkeringshuset Vårdtornet som prisas av byggbranschen för sin innovativa fasad.

Norrköpings kommun 18 november 2019 14:00

SPEF,  den rikstäckande branschföreningen för murat och putsat byggande i Sverige, uppmärksammar varje år husfasader med det där lilla extra och i år det parkeringshuset Vårdtornet i Norrköping som prisas.

"Norrköpings industrilandskap karakteriseras av stora äldre fabriksbyggnader med detaljrikt murade och putsade fasader. Med det nyuppförda parkeringshuset i kvarteret Vårdtornet i Norrköpings centrum har staden fått ett nytt tillskott i den historiskt viktiga miljön. Samtidigt sätter staden ny standard för den här typen av byggnader. Gestaltningen ansluter väl till den befintliga byggnationen och präglas av stort mod där man nått ett fantastiskt resultat genom hantverksskicklighet och noggrannhet av högsta klass", står det i motiveringen.

 

Det är två år sedan det nya parkeringhuset stod färdigt på Garvaregatan.

Byggnaden har med dess röda tegel och böjda väggar blivit ett läckert inslag i området kring Yllefabriken och Västgötebacken.

– Vi försökte göra något speciellt i den här fantastiska miljön i Industrilandskapet, att ta tillvara på historia och ny arkitektur i någon slags mix och göra något kul av det. Att bygga ett stort P-hus är en utmaning i den miljön men jag tycker att det smälter in väl och det blivit ett intressant tillskott, sa Mattias Litström, creative director på Utopia Arkitekter som ansvarade för arkitekturen, till Folkbladet tidigare i höstas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Anna Märta från Norrköping på Konstfacks vårutställning

Anna Märta från Norrköping på Konstfacks vårutställning

Två tävlingar för hållbara bostäder: "Möta framtiden"

Två tävlingar för hållbara bostäder: "Möta framtiden"