När den gula lappen fladdrar på vindrutan är det nog många som bannar sig själva. Men ny statistik från Transportstyrelsen visar att vi i alla fall är duktiga på att betala p-böterna. 89 procent av de nära 27 000 p-böter som utfärdades i Norrköping förra året betalades, något fler än rikssnittet på 87 procent. Detta genererade över 15 miljoner kronor till kommunen.
Pengarna som kommunen får in genom p-böter tillfaller samhällsbyggnadskontoret. De används sedan till sådant som faller under kontorets ansvarsområden.
– Som skolskjuts, färdtjänst, vinterväghållning och spårväg till exempel, säger Maria Larsson, chef för parkeringsenheten.
Det är ungefär lika mycket pengar varje år som kommer in genom p-böter, berättar hon vidare.
– Det ingår i samhällsbyggnadskontorets budget, man räknar med en viss intäkt varje år.
Det är kommunerna själva som bestämmer beloppen på avgifterna för felparkering. Transportstyrelsen har satt en maxsumma som nu ligger på 1 300 kronor. I Norrköping har kommunen bestämt tre olika felparkeringsavgifter, på 400, 700 och 900 kronor. Den absolut vanligast utfärdade böteslappen förra året var den på 700 kronor. Den avgiften tas ut då man till exempel parkerat där det är parkeringsförbud. Den lägsta avgiften på 400 kronor tas ut om man till exempel inte betalat parkeringsavgiften och den högsta avgiften på 900 kronor tas om man stannat på till exempel en gång- eller cykelbana eller framför en utfart.
– Klart man kan tycka att det är dyrt, men vi ligger ändå ganska lågt i förhållande till andra städer, säger Maria Larsson.
– Så länge man följer skyltning och parkerar som man ska så blir det inte så dyrt. Syftet med avgifterna är ju att hålla ordning på bilar och trafik ur en säkerhetsaspekt.
Svårast att följa i Norrköping verkar vara de så kallade morgonförbuden, då det råder parkeringsförbud på en plats som ska hållas tillgänglig för drift- och underhåll. I centrum gäller detta en gång i veckan, på olika dagar och tider beroende på gata, och i ytterområdena en gång i månaden.
– Det är det många som missar. Man får nog försöka hitta något sätt att påminna sig själv om man parkerar i ett sånt område, säger Maria Larsson.
En klen tröst för den som finner den gula lappen kanske, men avgifterna ser åtminstone inte ut att höjas. Inte just nu i alla fall:
– Det är inget som är planerat, men i framtiden vet man aldrig.