I februari sa riksdagen ja till oppositionens förslag om 2,5 miljarder kronor extra till kommuner och regioner, vilket betyder 24 miljoner till Norrköping. Oppositionsråden Nicklas Lundström (V) och Sophia Jarl (M) försökte ännu en gång få till mer pengar till demensvården genom att föreslå att hela summan skulle gå till vård- och omsorgsnämnden.
– Det var tydligt uttalat från rikspolitikerna att pengarna skulle gå till välfärden, säger Sophia Jarl.
– Sedan har vi haft den linjen hela vägen, att vi inte tycker att man ska göra de stora nedskärningarna i demensomsorgen.
Den andra orsaken är coronapandemin, säger Nicklas Lundström.
– Äldreomsorgen kommer få bära den tunga bördan för det. Kostnaderna kommer öka för lokaler, material och personal och det är redan ansträngt efter nedskärningar. Vissa kostnader har staten sagt att de ska täcka, men det kommer behövas mer.
Moderaterna och Vänsterpartiet har sedan en tid tillbaka samarbetat i frågan om demensvården. När den styrande minoriteten ville spara genom att minska bemanningen inom äldreomsorgen, gick de samman och lade ett motförslag. Med stöd av Sverigedemokraterna gick förslaget igenom i kommunstyrelsen. I januari fattade dock kommunfullmäktige, efter en lång debatt, ändå beslut om att sänka bemanningen inom demens- och äldreomsorgen och därmed spara 42 miljoner kronor. Oenigheten ledde till att beslutet om vård- och omsorgsnämndens internbudget fördröjdes med tre månader, vilket är orsaken till att de nu beräknas gå back med 15 miljoner kronor. Sophia Jarl menar dock att oppositionspartierna inte kan klandras, utan att problemet var att det inte fanns någon majoritet för besparingsförslaget.
Trots att Sverigedemokraterna stödde det förra förslaget om demensvården fördes inga diskussioner med dem inför yrkandet i kommunstyrelsen. Sophia Jarl säger att hon inte skulle ha haft något emot att samtala, men Vänsterpartiet vill inte förhandla med SD. Oavsett blev det nej till förslaget i kommunstyrelsen på tisdagen. Inga partier stöttade M och V:s förslag.
– Det är ingen tvekan om att det skulle behövas mer pengar till vård- och omsorg, men vi är i ett läge där vi behöver använda alla våra reserver för att kunna hålla igång verksamheten, sa Lars Stjernkvist (S).
Vård- och omsorg får dock ett tillskott på 20 miljoner för att täcka upp för underskottet.