Nya naturreservat väntar i Norrköping

Länsstyrelsen föreslår att det ska bildas naturreservat vid Krankenbäcken samt Kilinge – Norrköpings kommun har inga invändningar mot planerna.

Norrköpings kommunstyrelse har inga invändningar mot skapandet av två nya naturreservat i kommunen.

Norrköpings kommunstyrelse har inga invändningar mot skapandet av två nya naturreservat i kommunen.

Foto: Edvard Hollertz

Norrköpings kommun2019-08-29 17:00

På senaste kommunstyrelsemötet var två ärenden angående bildandet av nya naturreservat i Norrköpings kommun uppe. Det är Länsstyrelsen Östergötland som föreslår att fastigheten Kilinge 1:7 samt Krankenbäcken ska bli naturreservat och Norrköpings kommun har möjlighet att lämna synpunkter på detta innan det blir verklighet.  När det gäller Kilinge är syftet att "vårda och bevara biologisk mångfald och värdefulla naturmiljöer" som det uttrycks i protokollet. Det tilläggs också att anordningar för friluftslivet kan bli aktuella.

I fallet med Krankenbäcken vill samhällsbyggnadskontoret uppmärksamma länsstyrelsen på att "objektets omgivningar är utpekade som område lämpligt för vindkraft i översiktsplanen, antagen av kommunfullmäktige 2013". Man konstaterar dock också att eftersom detta område också redan nu är ett Natura 2000-område ser inte samhällsbyggnadskontoret att naturreservat skulle innebära några ytterligare hinder för möjligheten att i framtiden eventuellt etablera vindkraft. Därför har man inga invändningar vilket man inte heller har angående Kilinge. Ingetdera av förslagen har några ekonomiska konsekvenser för Norrköpings kommun.

Enligt kommunens hemsida finns i dagsläget 47 naturreservat i Norrköpings kommun varav kommunen ansvarar för tretton stycken – resterande är Länsstyrelsen i Östergötlands ansvar. Kilinge ligger åt Vångahållet till medan Krankenbäcken är lokaliserad i norra delen av kommunen, närmare bestämt Kolmården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!