Ny förlossning ger nya möjligheter

Arbetet med att rusta upp Vrinnevisjukhuset fortsätter. Nu står den nya förlossningsavdelningen klar.

Under torsdagen invigdes den nya förlossningsavdelningen på Vrinnevi. Ulrica Ottosson, vårdenhetschef på förlossningen, klippte bandet.

Under torsdagen invigdes den nya förlossningsavdelningen på Vrinnevi. Ulrica Ottosson, vårdenhetschef på förlossningen, klippte bandet.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköpings kommun2019-09-26 15:30

Norrköpings nyfödda har fått ett nytt hem.

Under torsdagen invigdes nämligen den nya förlossningsavdelningen på Vrinnevi.

Personal, politiker med flera var på plats för att uppmärksamma det hela.

– Det är kul att se de beslut man tar som politiker bli verklighet. Det blir extra tydligt när man tar beslut om fastigheter och byggnader för det blir ju faktiskt både väggar och tak och verksamhet i huset. Även om det är processer som tar lång tid så är det väldigt viktiga processer och den verksamhet ni har här är livsviktig, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande.

Planerna på en ny förlossningsavdelning inleddes 2014. 

Nu, fem år senare, står avdelningen klar.

Den nya avdelningen har åtta förlossningsrum och tre vårdrum där kvinnor med någon typ av komplikation i graviditeten kan behandlas.

– Sen har vi flera undersökningsrum vilket kommer innebära att man kanske inte behöver sitta i ett väntrum och vänta utan kan bli omhändertagen på sitt rum och undersökt lite snabbare än tidigare. Förhoppningsvis kommer det även minska antalet infektioner när man inte behöver dela ytor, säger Linda Hjertberg, medicinskt ledningsansvarig läkare på förlossningen.

De nya vårdrummen är större, mer ändamålsenliga och utrustade med modern utrustning.

Dessutom finns det badkar i varje rum vilket kvinnan kan nyttja för smärtlindring.

– Det här innebär att vi har möjlighet att jobba mer med patienten i fokus. Hon har möjlighet att röra sig inne på rummet på ett helt annat sätt. Vi gillar att arbeta i team och nu kan vi vara flera inne på rummen samtidigt utan att det blir trångt, säger Linda.

Arbetet med en ny förlossningsavdelning har som sagt pågått under flera års tid och personalen har längtat och väntat på att få nyttja de nya lokalerna.

Därför var det förstås många glada miner när avdelningen nu öppnade den här veckan.

– Det känns helt fantastiskt. Jag är relativt ny som medicinskt ledningsansvarig här. Jag har jobbat i Linköping tidigare. För mig känns det fantastiskt att starta igång i de här lokalerna med så bra förutsättningar, säger Hjertberg.

Den nya förlossningsavdelningen är en del i den stora satsning som just nu pågår med att rusta upp Vrinnevisjukhuset.

Vision 2020, som projektet kallas, ska se till att Vrinnevi står redo för dagens och morgondagens sjukvård.

Sjukhuset har bland annat fått en ny akutmottagning, en ny akutvårdsavdelning och en ny dagkirurgi.

Linda Hjertberg, medicinskt ledningsansvarig läkare på förlossningen, menar att den nya avdelningen blir ett stort lyft för deras verksamhet.
Linda Hjertberg, medicinskt ledningsansvarig läkare på förlossningen, menar att den nya avdelningen blir ett stort lyft för deras verksamhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!