Ny avdelning invigdes på Vrinnevi

Upprustningen av Vrinnevisjukhuset fortsätter. Under fredagen invigdes den nya självdialysen.

Överläkaren Fredrik Sundelin visade upp den nya mottagningen för självdialys på Vrinnevi.

Överläkaren Fredrik Sundelin visade upp den nya mottagningen för självdialys på Vrinnevi.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköpings kommun2019-08-31 07:00

Region Östergötland har satsat 12,5 miljoner kronor på en ny mottagning för självdialys vid Vrinnevisjukhuset.

Självdialys är en allt vanligare behandlingsform och syftet är att ge patienten större möjligheter att själv planera och delta i sin dialysbehandling.

Den nya självdialysen tillhör den njurmedicinska enheten på Vrinnevi.

Under fredagen var det invigning med tårta, tal och sedvanlig bandklippning.

– Det här är ett arbete som pågått i flera år och nu har vi en ny jättefin enhet som vi är otroligt stolta över här på Vrinnevi. Patienter med behov av dialys ökar i antalet och här kan patienter själva hantera dialysen och komma på tider som passar dem. Nu snackar vi nära vård, när sjukvården kan erbjuda patienter behandling på deras villkor, säger Jessica Frisk, vårddirektör på Vrinnevi.

Det har tidigare funnits möjlighet till självdialys på den gemensamma dialysmottagningen på sjukhuset men genom att det nu blir en egen mottagning blir förutsättningarna betydligt bättre.

– Vi såg redan för fyra-fem år sen att dialyspatienterna ökar i antal och att det kommer ta stopp. Först rekryterades mer personal men sen satte lokaler stopp för expansionen. Skulle vi utöka verksamheten var vi tvungna att bygga nytt helt enkelt. Vi har redan fått skicka en del patienter utomläns för att vi inte haft plats men nu kan vi ta hand om alla, säger Fredrik Sundelin, överläkare på medicinkliniken och fortsätter:

–  Det här gör också att vi får mer plats för den assisterade dialysen och även lite mer mottagningsutrymme. På den här enheten har vi möjlighet att dialysera uppåt 30 patienter per dag.

Vad är det för patienter som behandlas här?

–  Det är patienter med alla typer av sjukdomar som slagit ut njurfunktionen och hit kommer de som klarar av att sköta behandlingen själva. Förhoppningen är att så många som möjligt ska kunna göra det. Vi har ett mål på att ungefär hälften av patienterna ska klara egen vård i någon form. I dag ligger vi på ungefär 33 procent och det här ger oss en möjlighet att försöka öka den siffran.

Det här är en del i den upprustning av Vrinnevi som just nu pågår. Vision 2020, som det omfattande projektet kallas, ska se till att Vrinnevi står redo för såväl dagens som framtidens sjukvård.

Tidigare i år stod bland annat den nya dagkirurgin klar, liksom den nya akutvårdsavdelningen.

Den nya självdialysen ger patienter större möjlighet att själva planera sin behandling.
Den nya självdialysen ger patienter större möjlighet att själva planera sin behandling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!