Nu informerar de om viltolyckor

Det är höst och risken för viltolyckor är nu som allra störst. På tisdagen informerade polisen om detta på Mirum.

Gösta Brunell är eftersöksjägare på Vikbolandet där många av den senaste tidens viltolyckor skett.

Gösta Brunell är eftersöksjägare på Vikbolandet där många av den senaste tidens viltolyckor skett.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköpings kommun2019-09-25 17:00

Utanför Mirum står på tisdagseftermiddagen en bil med viltolycksskyltar uppställda runt bilen. Det är Gösta Brunell, eftersöksjägare och kontaktman på Vikbolandet som visar hur det ser ut på olycksplatsen när en viltolycka skett och eftersöket är igång.

– Vi sätter en skylt bakom bilen och en framför, så har vi naturligtvis reflexvästar på oss och hunden har reflexhalsband. Är det riktigt mörkt har vi ljusbloss också, berättar Gösta Brunell.

Innanför Mirums entré står polisen Per-Anders (PA) Eriksson, länsansvarig för NVR Östergötland (Nationella viltolycksrådet) och delar ut informationsmaterial. Det är NVR:s insatsvecka mot viltolyckor vilken är väl vald med tanke på årstiden – nu ökar nämligen viltolyckorna i takt med att höstmörkret sänker sig.

– Oktober till december är de värsta månaderna och det beror på två saker: dels rör sig djuren mer just i gryning och skymning och dels ökar nu pendlingstrafiken under just dessa tider, säger Per-Anders Eriksson.

Detta visar också statistiken: förra veckan skedde nio viltolyckor i Norrköpingstrakten varav merparten ut mot Vikbolandet. 

– Flertalet är rådjur men här finns också en vildsvinskrock, förklarar Per-Anders Eriksson som tillägger att dessa ökar i takt med att vildsvinen blir allt fler.

– Älgolyckorna däremot har minskat eftersom det är färre älgar.

Under informationstältets tak står en uppstoppad vildsvinsgalt som ska visa hur stort ett vildsvin kan vara.

– Den här vägde 175 kilo, det blir riktiga skador på bilen om man krockar med ett sånt, berättar Per-Anders Eriksson som pekar på en bild på informationstavlan.

–  Den där galten vägde nära 300 kilo och var inblandad i en olycka på E4 för några år sedan, fyra bilar fick bärgas den gången.

Informationen handlar mycket om hur man som bilist ska agera vid en viltolycka.

– Man ska ringa polis på 112, sedan ska man märka ut platsen och i samtalet också förklara var man befinner sig så eftersöket kan hitta dit vilket inte alltid är så enkelt i mörkret, säger Per-Anders Eriksson.

– Därför är det väldigt bra att ladda ner viltolycksappen till sin mobil, i den får man upp de exakta koordinaterna var man befinner sig och råd hur man ska agera men kan också ringa 112 direkt. Dessutom ser man där också vilka olyckor som skett i närheten, säger Per-Anders Eriksson som tillägger att appen naturligtvis är gratis.

Så kör försiktigt i höstmörkret och var uppmärksam.

Den uppstoppade vildsvinsgalten vägde 175 kilo och ger en fingervisning om hur det kan gå om man kolliderar med ett så massivt djur.
Den uppstoppade vildsvinsgalten vägde 175 kilo och ger en fingervisning om hur det kan gå om man kolliderar med ett så massivt djur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!