Nu har älgjakten startat i länet

På måndagen drog älgjakten igång i Östergötland. Här ska 2 043 älgar skjutas enligt Länsstyrelsen Östergötland: en minskning från förra året.

Norrköpings kommun 15 oktober 2019 14:00

På måndagen presenterade Länsstyrelsen Östergötland avskjutningsmålet när det gäller antal älgar som får skjutas under årets älgjakt som inleddes på måndagen. Målet är satt till 2 043 älgar, en minskning från förra årets tilldelning som låg på 2 246 djur. Under förra året fälldes dock bara 1 818 älgar i länet.

Länet är indelat i åtta förvaltningsområden där en älgförvaltningsgrupp bestående av markägare och jägare formulerat en förvaltningsplan för området som ligger till grund för avskjutningsmålet. När det gäller "Finspång och del av Norrköpings kommun" är tilldelningen 263 älgar. "Vikbolandet och kusten öster om E 22 ner till länsgränsen" tilldelas 279 älgar.

Det här är alltså en minskning från förra året vilket helt enkelt beror på älgstammens storlek – i Östergötland har den halverats sedan 2012.

– Det handlar om en planerad sänkning av stammen till följd av skogsskador som älgen står för, framförallt på tallen, säger vilthandläggare Fredrik Näsman på Länsstyrelsen Östergötland.

– Sedan har de det ju tufft med födan med tanke på annat klövvilt som ökat, framförallt hjort och vildsvin.

Den varma sommaren 2018 påverkade också älgstammen.

– Ja, det är högst troligt att de påverkades av den varma sommaren eftersom fodertillgången var så låg, bedömer Fredrik Näsman som menar att det ytterst handlar om att upprätthålla en balans mellan viltstammen och fodertillgången.

Jakten pågår mellan 14 oktober och 29 februari 2020.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa