Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu borras det för ny fjärrkyla

Det borras just nu i kajen utanför kvarteret Renströmmen. Det är första steget i en stor satsning på ett nytt fjärrkylasystem i norra innerstaden.

Den här veckan borras ett hål i kajen utanför Renströmmen. Under vintern ska rör installeras där så att vatten sedan kan pumpas in från Motala ström för att kyla fastigheter i området.

Den här veckan borras ett hål i kajen utanför Renströmmen. Under vintern ska rör installeras där så att vatten sedan kan pumpas in från Motala ström för att kyla fastigheter i området.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköpings kommun2019-12-17 19:00

I Norrköping finns sedan flera år tillbaka ett väl utbyggt fjärrkylasystem som förser södra innerstaden med förnybar kyla.

Nu har det blivit dags för norra innerstaden att få fjärrkyla.

Eon tillsammans med fastighetsägarna Magnentus och Renströmmen Förvaltning satsar nu på en ny anläggning vid kvarteret Renströmmen som ska stå klar i vår.

– Det här är en häftig energisatsning som innebär att Norrköping kommer fortsätta att ligga i framkant när det gäller hållbara energilösningar. Vi bygger en anläggning som är högeffektiv och som nyttjar de naturliga resurser som finns med vatten från Motala ström, säger Carl Hylander, försäljningschef Eon Norrköping.

Den här veckan borras ett hål i kajen utanför Renströmmen. Sedan ska rör dras in därifrån till Renströmmens källare där själva centralen kommer att finnas.

– Vatten pumpas sen in från Strömmen och hjälper till att kyla ner serverhallar, hotellrum, kylar och så vidare, säger Malin Hazard, anläggningschef på Eon.

Till en början är de närmast liggande fastigheterna som kommer ha tillgång till fjärrkylan men det finns goda förutsättningar att kunna bygga ut nätet.

– Den första etableringen kommer förse två fastighetsblock här, men vi ser en jättepotential i att kunna låta det här växa vidare. Det ska byggas ett nytt resecentrum i området med flera fastigheter runt omkring. Det finns också befintliga lokaler i närheten som skulle kunna dra nytta av det här och det är flera som uttryckt intresse för att vara med på tåget, säger Hylander.

Flera företagare i området menar att det är av stor betydelse att få tillgång till fjärrkyla. Mikael Åhrberg, hotelldirektör på Scandic Strömmen, är en av dem.

– Det här betyder otroligt mycket. Motala ström har alltid varit själva livsådran för Norrköping. Det är därför staden finns där den finns, och nu knyter vi an till det och det tycker jag är skithäftigt. Ett hotell kräver ganska mycket kyla i olika processer och istället för att låta kompressorer arbeta kan vi nu ta kylan från Strömmen istället, säger han.

Magnus Malm, vd för Magnentus som äger fastigheten intill, är också positiv till satsningen.

– Vi vill gärna vara med och försöka göra Norrköping mer klimatsmart och hållbart och det här är ett sätt för oss att bidra, att ansluta våra fastigheter till de klimatsmarta lösningar som finns. Det här tycker vi är fantastiskt bra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!