Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu blir det mörkare på tolv trafikleder

Nu har nedsläckningen av gatubelysningen på tolv av de större trafiklederna i Norrköping börjat. Orsaken är sparkrav.

Gamla Övägen är en av trafiklederna där det blir mörkare.

Gamla Övägen är en av trafiklederna där det blir mörkare.

Foto: Rikard W Larsson

Norrköpings kommun2020-01-29 17:00

Det ekonomiska läget i kommunen gör att tekniska nämnden i Norrköping har fått 30 miljoner kronor i besparingskrav under 2020. 

En del av besparingen ska ske genom minskade elkostnader för gatubelysningen. Kommunens elkostnader för gatubelysning ligger idag på cirka 14 miljoner kronor per år och nu ska den minska med 2 miljoner kronor.

Nedsläckningen sker i etapper. Till att börja med berörs några av de större trafiklederna. Vissa sträckor kommer att släckas ned helt, medan andra kommer ha varannan/var tredje lampa tänd.

Passager, rondeller och korsningar kommer även fortsättningsvis vara tända för att minska risken för olyckor. Gång- och cykelbanor längs berörda trafikleder kommer inte att släckas ned.

Trafiklederna som berörs är: Kungsängsleden, Arkösundsvägen, Söderleden, Lindövägen, Sjötullsgatan, Ståthögaleden, Riksvägen, Gamla Övägen, Fiskebyvägen, Finspångsvägen, Sörbyvägen och Stockholmsvägen.

Enligt Olof Carlsson, avdelningschef drift och underhåll, har nedsläckningen redan börjat. Han är tydlig med att det här kommer inte att räcka. För att spara 2 miljoner behöver fler lampor släckas framöver.

– Vi börjar med det här och så ska vi räkna på effekterna och se hur mycket mer vi behöver göra, säger Olof Carlsson.

Nästa steg är att gå in på mindre gator, och där kanske inte släcka lika aggressivt, utan kanske ta varannan lampa.

För samhällsbyggnadskontoret är det här en ovan situation.

– En gång i tiden har man ju dimensionerat en belysning för att man tycker att det är bra, och nu med de här besluten måste vi se vad kan vi göra för att ändå minimera konsekvenserna av det här, säger Olof Carlsson.

Har ni fått några reaktioner från Norrköpingsborna?

– Jo, det är klart att vi följer också debatten, och vi har haft mycket synpunkter under året med anledning av att vi inte haft någon entreprenör som har kunnat reparera i den omfattning som är brukligt, och då har många haft synpunkter på det, så visst är belysning en fråga som engagerar.

Vad känner du inför att ni är tvungna att göra så här?

– Det är klart att vi som jobbar med de här frågorna, vi kan tycka att det är besvärande, men samtidigt får vi också känna av det politiska läget, och ha respekt för att man värnar andra verksamheter i kommunen, som vård och omsorg och skolan. Ska man välja på bra utbildning eller att vi har lite mörkare trafikleder så, ja, jag förstår absolut prioriteringarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!