Folkbladet har i tidigare artiklar berättat om sparkraven på utbildningsnämnden, det handlar om siffror närmare 45 miljoner kronor.
Borgerlig samverkan vill komma tillrätta med underskottet genom att stänga skolor i innerstaden, samt bromsa planeringen för nya i kommunen.
– Befolkningsprognosen för Norrköping har reviderats. Vi har ett komplicerat ekonomiskt läge framför oss, förklarade kommunstyrelsens ordförande, Sophia Jarl (M) vid tisdagens sammanträde i förvaltningshuset Rosen.
Olle Kylensjö, statistiker på Norrköpings kommun, redogjorde för läget. För att göra en lång historia kort kan dragningen sammanfattas i att Norrköping inte växer som förväntat rent befolkningsmässigt.
– En osäkrare omvärld ger osäkrare prognoser", sa Olle Kylensjö och påminde om den rekordhöga asylinvandringen 2016, pandemiåren och kriget i Ukraina. Händelser som i hög grad påverkat kommunen och dess invånare.
Han berättade vidare att Norrköpings befolkningstillväxt skulle ha varit snart sagt noll under 2000-talet om det inte vore för att så många utrikesfödda bosatt sig här. Inte minst under 2016 som var ett rekordår.
I en jämförelse med fjolårets befolkningsprognos har man skrivit ned antalet födda barn åren 2017 och 2027 till 1 000 stycken. En hisnande siffra som verkade överraska många i Sessionssalen.
Olle Kylensjö berättade att beräkningarna som gjordes efter att kriget i Ukraina bröt ut inte fick väntade utfallet. Betydligt färre ukrainare än väntat har valt att bosätta sig i Norrköpings kommun.
Statistiken pekar mot en lägre befolkningstillväxt, minskat barnafödande och ökad utflyttning. Invandringen kommer, tror man, ligga på fortsatt låga nivåer i en jämförelse.
Borgerlig samverkan vill spara pengar genom en "förtätning" av skolorna i Norrköpings centrala delar. Sophia Jarl påpekar att man har cirka 1 400 tomma skolplatser i kommunen som kostar stora pengar.
"Hur många av de 1 400 platserna finns i innerstaden?", undrade Andreas Bohlin (S), som dock inte kunde få några exakta siffror från Jarl.
Socialdemokraterna vill undanta utbildningsnämnden från sparkraven. I ett yrkande vill man omfördela resurser för att bibehålla kvalitén i skolan.
"Vi socialdemokrater har alltid prioriterat skolan och den socialdemokratiska regeringen stöttade oss i kommunerna när det blev ekonomiskt tufft, till exempel under pandemin. Nu ser vi det rakt motsatta", skriver Olle Vikmång, oppositionsråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Norrköpings kommunfullmäktige,i ett pressmeddelande.
Centerpartisten Lina Cederlöf Lundgren, som själv sitter i UN, var ändå nöjd med statistikernas genomgång av läget:
– Det känns stabilt och tryggt att få en sån gedigen dragning, en reflektion är att detta påverkar hela samhällsplaneringen. Vi har planerat för en större befolkningsutveckling, men det är inte bara utbildningsnämnden som ska ropa varg nu, sa Cederlöf Lundgren.