Just nu skriver Marcus Birro, 47, på sin tjugoförsta bok i ordningen.
– Det är en roman som utspelar sig både i Norrköping, Örebro och Stockholm, och lite andra ställen. Det är ett antal människor som kommer från lite olika håll och kanter och som strålar samman av olika anledningar på ett hotell i Stockholm, säger Marcus Birro.
Med anledning av en katastrof i huvudstaden stänger hotellet sina dörrar. Birro beskriver romanen som ett kammarspel. Under ett dramatiskt dygn är människor som till synes inte har något gemensamt instängda tillsammans.
– Det är en berättelse om kärlek och svek och om lögner. Och priset vi betalar för att skydda våra lögner. Det är en roman om relationer och kärlek och att vi kan komma rätt långt i vår inbillade tro att det förflutna är klart med oss, säger Birro.
Idén till romanen fick han när han själv befann sig på ett hotell i Stockholm den 7 april 2017, under terrordådet på Drottninggatan, och hotellet stängde sina dörrar med anledning av det inträffade.
Enligt Birro är det dock inte ett terrordåd som utgör katastrofen i hans roman.
Hur får du in Norrköping i handlingen?
– Det är två personer av de här sex som boken handlar om som bor där, som kommer därifrån, säger Marcus Birro.
Man får i en kort historik följa deras liv i Norrköping.
Marcus Birro, i dag bosatt i Stockholm, bodde i Norrköping mellan åren 2004 och 2011. Det är en vacker stad, säger han, vilket han vill skildra.
Tiden i Norrköping var den bästa i hans liv, säger han och talar om Norrköping som staden som gav honom en chans. Det var här han blev nykter och både förlorade och fick barn.
Förutom romaner ägnar sig Birro numera åt en podcast om allsvensk fotboll, Studio Allsvenskan, och arbetar för Örebro sportklubb, med podd och krönikor.
Fotboll och romaner, alltså. Han bekräftar att han ligger lågt nu och håller sig borta från kontroversiella ämnen.
– Det är oändligt skönt att slippa en massa hat och att inte skriva opinionsbildande texter, säger Marcus Birro.
Stora delar av Norrköping kommer att skildras i den nya romanen, säger Birro, och talar om för honom välkända området kring Kristinagatan, Nya Torget, Fleminggatan och Gamla Rådstugugatan.
– Femöresbron är med också, med ett kärleksmöte där borta.
Den gamla vackra Femöresbron finns inte kvar länge, då den rostat sönder. Nu får den alltså leva kvar i Birros roman.
Boken är planerad att komma ut nästa år.