Norrköping klättrar i skolrankning

Norrköpings kommun klättrar 26 placeringar på Lärarförbundets årliga rankning över bästa skolkommuner – men är alltjämt långt ifrån toppen och näst sämst i länet.

Norrköping hamnar på plats 160 av landets 290 kommuner i Lärarförbundet årliga rankning bästa skolkommun, där de sätter fokus på kommunernas roll som huvudmän för skolan.

Norrköping hamnar på plats 160 av landets 290 kommuner i Lärarförbundet årliga rankning bästa skolkommun, där de sätter fokus på kommunernas roll som huvudmän för skolan.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Norrköpings kommun2019-10-17 17:00

Norrköping hamnar i år på plats 160 av landets 290 kommuner.

Ett lyft jämfört med i fjol då kommunen hamnade på plats 186.

Områden där Norrköping enligt rankningen har stärkt sig är lärartäthet och meritvärde för årskurs nio.

Bäst till ligger kommunen precis som i fjol i frågan om andelen barn med plats i förskola.

Däremot har Norrköping lägre placeringar gällande andelen elever som klarar gymnasiet på tre år, resurser samt lärarlöner.

– Mitt och hela verksamhetens fokus ligger på att ständigt utveckla och förbättra kvaliteten, och två saker jag är väldigt glad över är att rankningen visar att våra lärare mår bättre samt att meritvärdet för grundskolorna ökar, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör. Gällande andelen gymnasieelever som fullföljer sin utbildning är det någonting vi arbetar med redan i dag, och det är även ett viktigt fokusområde framåt, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör, i ett pressmeddelande.

Lärarförbundet har gjort rankningen Sveriges bästa skolkommun sedan 2002, men har i år ändrat kriterierna något för att undvika att resultat påverkas av olikheter i föräldrarnas bakgrund, till exempel vilken utbildning föräldrarna har.

– Även om vi behöver ta hänsyn till att Lärarförbundets rankning ser annorlunda ut jämfört med tidigare år, tycker jag ändå att det är glädjande att vi går framåt så pass tydligt. Skolan har prioriterats i budgeten under flera år, och att exempelvis placeringen gällande meritvärdet inom grundskolan fortsätter att stiga tycker jag är ett kvitto på att vi är på rätt spår. Samtidigt är det viktigt att vi vågar lyfta det som behöver bli bättre och fortsätter att arbeta för ökade lärarlöner och för att ännu fler elever fullföljer gymnasieutbildningen, säger Kikki Liljeblad (S), kommunalråd och ordförande för barn- och utbildningsnämnden, i pressmeddelandet.

I undersökningen tittar Lärarförbundet på tio olika kriterier. Det handlar bland annat om resurser till undervisningen, utbildade lärare, lärartäthet och andelen godkända elever.

Den kommun som placerar sig bäst i landet är Torsby, följt av Storfors och Kalix. Sista i rankningen hamnar Gnesta.

Bland de östgötska kommunerna hamnar Vadstena högst upp, på plats 14, följt av Valdemarsvik, 16, och Mjölby, 24.

Söderköping hamnar på plats 76, Linköping på plats 83 och Finspång på plats 132. Det är bara en kommun i länet som är efter Norrköping i rankningen och det är Ydre på plats 192.

Kikki Liljeblad (S), ordförande i utbildningsnämnden, gläds åt lyftet men är också tydlig med att det finns ett stort jobb att göra.
Kikki Liljeblad (S), ordförande i utbildningsnämnden, gläds åt lyftet men är också tydlig med att det finns ett stort jobb att göra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!