Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nollvision kring självmord: "Vi vill minska stigmat"

210 svenskar avled till följd av trafikolyckor förra året. Samtidigt valde ungefär 1 200 män, kvinnor och barn att ta sina liv i vårt land.

Eva-Britt Sjöberg och Sara Birgersson arbetar med svåra frågor, som exempelvis människors psykiska hälsa. "Det är viktigt att tala om de här problemen", menar de båda.

Eva-Britt Sjöberg och Sara Birgersson arbetar med svåra frågor, som exempelvis människors psykiska hälsa. "Det är viktigt att tala om de här problemen", menar de båda.

Foto: Pär Andersson

Norrköpings kommun2022-09-28 08:00

Den stora gruppen suicid-fall är ett tragiskt faktum som samhället misslyckats med att hantera.

Men Region Östergötland, och Norrköpings kommun, vill bli bättre på att fånga upp människor i kris. Folkbladet har tidigare skrivit om den nya riktlinjen för suicidprevention och i dagarna presenterade Eva-Britt Sjöberg, kristdemokratiskt kommunalråd med ansvar för folkhälsofrågor, och Sara Birgersson, folkhälsostrateg materialet som ligger till grund för det nya arbetssättet.

Riktlinjen klubbades igenom under kommunfullmäktiges möte den 26 september.

– Det är inte det att vi börjar jobba med suicidprevention nu, utan det här har vi arbetat med länge och satt fokus på psykisk hälsa under en lång tid, säger Eva-Britt Sjöberg.

Man brukar räkna med att cirka 50 östgötar självmant släcker sina liv varje år. Siffran har inte rört sig särskilt mycket vare sig uppåt eller nedåt de senaste åren. Bland unga är självmord den vanligaste dödsorsaken i dag men en överpresenterad grupp är äldre män. Många lever i ensamhet och kan vara svåra att fånga upp.

– Man skulle kanske tro att pandemin ökat på självmordssiffrorna, men det kan vi inte se, säger Sara Birgersson.

I strategin som Norrköpings kommun klubbat igenom ingår fyra insatsområden:

Lokalt arbete med handlingsplaner/styrande dokument för suicidprevention.

Samverkan och samordning av berörda aktörers suicidpreventiva insatser,

Utbildning och kompetenshöjande insatser riktade till allmänhet som yrkesverksdamma.

Minimera risker för suicid och suicidförsök på både individ och befolkningsnivå.

– Suicid är det yttersta uttrycket för psykisk ohälsa. Vi har antagit en nollvision, ingen människa ska hamna i en sådan utsatt situation att självmord ses som den enda utvägen. Det är det viktiga, säger Eva-Britt Sjöberg.

Man vill bland annat se över vilka fysiska platser som kan locka människor i suicidtankar och "bygga bort" möjligheterna att ta sina liv från exempelvis broar eller vid tågtrafik.

– Många vi talat med säger att det ofta är tillfälligheter som gör att man tar sitt eget liv. Man mår dåligt och befinner sig kanske på en plats där det är enkelt att göra slag i saken.

Annars handlar det mycket om att möta människor i kris genom samtal. Att våga fråga.

– Att prata om det är ett sätt att minska stigmat kring psykisk ohälsa, slutar Sara Birgersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!