Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nämnden sparar på belysning och snöröjning

Mörkare gator, mindre städning, sämre snöröjning och dyrare färdtjänstresor. Tekniska nämnden ska spara 30 miljoner kronor.

"Det kommer att bli tufft flera år framåt", säger Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden.

"Det kommer att bli tufft flera år framåt", säger Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden.

Foto: Roland Klinga

Norrköpings kommun2019-12-12 14:00

På onsdagen tog tekniska nämnden beslut om ett sparpaket inför 2020. Nämnden ska spara 30 miljoner kronor. I det ingår ett sparbeting på tre procent, 12 miljoner kronor. Övrigt beror på att nämnden inte fått kompensation för ökade kostnader.

Besparingarna sker inom drift och underhåll, skötseln av staden, på gator, i parker och grönområden.

– Vi kommer inte att röja buskar, man gör akutåtgärder på gator, men inte några genomgripande arbeten. Det kan röra sig även om städning och klottersanering, säger Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden.

Trasiga parkbänkar, papperskorgar och lekredskap repareras inte utan tas bort. Endast kränkande och rasistiskt klotter tas bort.

"Stora effekter på upplevd trygghet" och "stadsbilden blir mindre tilltalande" listas som konsekvenser.

– Det är så läget är. Det vore konstigt om det inte märktes när vi ska spara pengar, säger Karin Jonsson.

– Det kommer att bli tufft flera år framåt.

En annan besparing är delvis nedsläckt belysning nattetid. Jonsson talar om en partiell nedsläckning på vissa gator, kanske var tredje lampa, nattetid. Ett M-förslag är infartsvägar, som Ståthögaleden.

Cyklister och gångtrafikanter får en försämring när man slutar med det effektiva flytande saltet, på gång- och cykelvägar och istället använder vanligt salt och sand. Antalet singelolyckor för cyklister befaras öka.

Norrköping ska ju vara en cykelstad?

– Ja, men vi måste backa, det är så, tyvärr. Det är tråkigt.

Det kommer också att bli besparingar på vinterväghållningen på gatorna, snöröjningen.

– Vi tittar på om man inte behöver ge sig ut så tidigt och ploga snö, till exempel, utan att det kan vara några centimeter till.

Det blir inga nya investeringar i julbelysning. Går något sönder ersätts det inte.

I dag kan man åka på färdtjänsttaxa till sjukhuset och kommunen har betalat mellanskillnaden för vad färdtjänst och sjukresa kostar. Det slutar man nu med, varvid sjukresorna blir dyrare för färdtjänstkunder som åker sällan. Regionens högkostnadsskydd gör att de som åker ofta inte får någon försämring, då de når det taket ganska snart.

Kommunen ska också utreda en avgiftshöjning inom färdtjänsten, ett beslut som sedan ska tas av kommunfullmäktige. När man pratar om ett tak för antal resor är det inget generellt tak, utan det är föranlett av en handfull personer som enligt Jonsson "missbrukar" färdtjänsten och reser "oavbrutet".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!