Music Cities Forum på besök i staden

Ett hundratal internationella gäster samlades på fredagen i Hörsalen: nu har Music Cities Forum Norrköping dragit igång.

Reidar Svedahl (L), kommunalråd med näringslivsansvar,  Alice Feltro, projektledare för arrangerande Sound Diplomacy samt Sandra Wall, näringslivsutvecklare.

Reidar Svedahl (L), kommunalråd med näringslivsansvar, Alice Feltro, projektledare för arrangerande Sound Diplomacy samt Sandra Wall, näringslivsutvecklare.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköpings kommun2019-09-27 16:00

På fredagen samlas allt fler människor i Hörsalen och många engelska röster kan urskiljas ut sorlet. Det är internationella Music Cities Forum Norrköping som är igång: arrangören Sound Diplomacys första skandinaviska event någonsin, med 130 anmälda deltagare.

Sandra Wall, näringslivsutvecklare på Norrköpings kommun berättar om eventet.

– Idag kommer det att pratas om hur musikstäder behöver organisera sig för att både stimulera det lokala musiklivet men också att använda musiklivet som drivkraft för stadsutveckling och tillväxt, säger Sandra Wall till Folkbladet strax innan det ska starta.

Det är naturligtvis inte en slump att det här eventet infaller dagen innan Kulturnatten.

– När de olika musikhuvudstäderna har ett bra koncept delas det med de andra, vi delar Kulturnatten som är ett fantastiskt evenemang, säger Sandra Wall och tillägger att deltagarna fått en lista med alla musikpunkter, de kommer helt enkelt att gå runt under lördagen för att uppleva Kulturnatten.

Har de senaste skandalerna med exempelvis Upplev Norrköping inneburit att det finns mindre pengar för kultur och musik? 

– Ja, på så vis att prioriteringen utan tvekan är skola och vård när det kommer hårda år ekonomiskt framöver. Men det är ju också därför vi är här: de här musikstäderna har andra lösningar för sitt musikliv, berättar Sandra Wall:

– Man kanske stöttar musiker på ett sätt som kanske inte har den största prislappen, man samarbetar, hittar externa finansieringsmöjligheter och andra lösningar.

Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) ska invigningstala och tycker att Kulturnatten är ett utmärkt exempel på ett gräsrotsevenemang som Norrköpingsborna ska vara stolta över, han är överhuvudtaget nöjd över att detta event har kommit hit.

– Sandra Wall har varit mycket duktig i sitt jobb, det är alltid roligt när vår stad uppmärksammas på ett positivt sätt.

Kath Davies, en av dagens talare, har anlänt till Norrköping på fredagsmorgonen.

– Jag ska tala i min roll som strategisk utvecklare utifrån platsers kulturella bakgrund, berättar Kath Davies som tycker om det hon sett av Norrköping:

– Det är intressant med beröringspunkterna med min hemstad Huddersfield som också har en historia inom textilindustri och en musikprofil precis som jag har förstått att Norrköping har.

Så börjar föreläsningarna – i morgon (läs lördag) kommer deltagarna att delta i Kulturnatten med liv och lust.

Många deltagare fanns på plats i Hörsalen när Music Cities Forum Norrköping drog igång på fredagen.
Många deltagare fanns på plats i Hörsalen när Music Cities Forum Norrköping drog igång på fredagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!