Under måndagen presenterade Moderaterna sitt budgetförslag för de närmaste tre åren. Gruppledaren Sophia Jarl hade förstärkning av nye oppositionsrådet Simon Johansson under dragningen på förmiddagen.
När den styrande Kvartetten i förra veckan redogjorde för sin ekonomiska plan för åren 2022-25 så handlade det bland annat om att sänka effektiviseringskraven för olika nämnder i kommunen vilket skulle innebära en avlastning under en osäker (pandemi)tid.
Moderaterna håller med om att det finns en hög osäkerhetsfaktor för de närmaste åren men har identifierat några områden för riktade insatser.
– Vi har den största problematiken kring arbetslösheten och, på sikt, lägre skatteintäkter. Här föreslår vi åtgärder för att möta upp, sa Sophia Jarl.
Simon Johansson tog vid:
– Moderaterna vill göra en storsatsning på gymnasieskolan. 40 procent av de som börjar en utbildning på Norrköpings gymnasieskolor tar inte studenten. 200 högstadieelever lämnade skolan utan behörighet till gymnasiet, vilket motsvarar sju hela skolklasser. Därför vill vi satsa 20 miljoner kronor till, exempelvis lärarlöner och speciallärare.
Man föreslår slopad strukturpeng och höjd elevpeng.
Ökade utgifter kan kompenseras genom en lägre personaltäthet på Norrköpings kommun (Moderaterna pekar särskilt ut kommunikationsenheten), en slimmad men ändå lagstadgad biblioteksverksamhet, höjda avgifter för kulturskolan med mera.
– Det svider när man säger att man vill stänga verksamheter, men vi vill vara tydliga med vårt uppdrag, menade Sophia Jarl.
Moderaterna vill avveckla kommunens Kontaktcenter.
– Kontaktcentret kostar tio miljoner kronor och vi ser inte att kriterierna uppfylls. Norrköping hamnar år efter år långt ner i olika näringslivsundersökningar. Vi vill skapa en direktlinje för företagare och vidare vill vi åter ta upp frågan om möjligheten att betygsätta tjänstemännen på kommunen.
Moderaterna definierar sin målbild i tre punkter; högre medelinkomst för Norrköpings invånare, skapa en större andel skattebetalare samt införa lägre kommunalskatt.
Det sista lär dock dröja, medger duon.
– I dag finns inget utrymme för att sänka skatten för kommuninvånarna, men om våra förslag får jobba några år så ser vi möjligheter. Det är inte bra att det är så stor skillnad att bo i Norrköping än exempelvis Linköping. Vår stad behöver bli mer attraktiv, avrundade Jarl och Johansson.