Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden beslutade på torsdagen om fortsatt sfi-verksamhet, svenska för invandrare, i S:t Olofsskolan, trots tredubblad hyra efter renoveringen.
Nämnden hade gett kontoret i uppdrag att se över om S:t Olofsskolan är den lokal som är mest ekonomiskt fördelaktig för nämndens sfi-verksamhet.
I kommunfullmäktiges beslut om investeringar finns renoveringen av den slitna S:t Olofsskolan med. Under våren har Norrevo upphandlat och avtalat om entreprenörer för renoveringen. Verksamheten ska evakueras till lokaler på Ebersteinska under renoveringen.
Den årliga hyreskostnaden för S:t Olofsskolan i nuvarande skick är 2,7 miljoner kronor. Efter renovering blir den cirka 8,5 miljoner kronor.
Enligt Norrevos bedömning finns det inga andra kommunala lokaler att tillgå, och att hyra av en extern fastighetsägare skulle ge en hyra på 12-14 miljoner kronor.
Arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontorets bedömning är att trots en hyresökning är det ändå mest ekonomisk fördelaktigt att ha kvar S:t Olofsskolan.
– Det skulle kosta ännu mer att externhyra motsvarande yta, och vi ser att vi behöver de här lokalerna framåt. Vi har externa lokaler på Vrinnevi Park för sfi. Det har gått ner en del, och skulle det gå ner ytterligare så är det därifrån vi vill flytta, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i nämnden.
Moderaterna, med stöd av SD, yrkade på att kontoret skulle utreda frågan igen, för att se om det går att hitta några billigare alternativ.
– Vi tror att man skulle behöva gå ett varv till, säger Pär Österlund (M), 2: e vice ordförande i nämnden.
I ett läge där nämnden måste spara 30 miljoner tycker M det är fel att gå vidare med den omfattande renoveringen. Österlund har tillsammans med oppositionsrådet Fredrik Björkman (M) lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att sälja S:t Olofsskolan.
Moderaterna påpekar att S:t Olofsskolan ligger i ett A-läge mitt i stadens kärna och borde vara attraktivt för privat ägande.
– Vi tycker att det är rimligt att man försöker försälja skolan och hitta andra lokaler istället, eftersom den har så högt marknadsvärde. Det finns ingen anledning att kommunen ska sitta på en sådan byggnad som dessutom är byggd för så länge sedan och kanske inte heller fullt ut motsvarar lokalmässigt, hur den är disponerad, de behov som finns för ett modernt lärande, säger Pär Österlund.