Misstanke om mutbrott inom kommunen

Efter den interna granskningen av digitaliseringsavdelningen avskedas en chef efter misstanke om mutbrott medan en annan stängs av i väntan på vidare utredning.

Nu avskedas en chef på digitaliseringsavdelningen medan en annan stängs av i väntan på utredning. Misstanken är mutbrott.

Nu avskedas en chef på digitaliseringsavdelningen medan en annan stängs av i väntan på utredning. Misstanken är mutbrott.

Foto: Edvard Hollertz

Norrköpings kommun2019-09-03 09:50

På tisdagen framkom nya problem gällande kommunens digitaliseringsavdelning; det har ju blåst snålt sedan digitaliseringsdirektören Johan Högne sade upp sig med omedelbar verkan i mitten av augusti. Norrköpings kommun har initierat en intern granskning av avdelningen och som ett resultat av denna avskedas nu en chef på grund av misstankar om mutbrott. Man har också stängt av ytterligare en chef i väntan på vidare utredning.

– Tyvärr har vår interna granskning visat att en fråga har ställts till en leverantör gällande fribiljetter till ett konvent i USA, till ett sammanlagt värde av 40 000-50 000 kronor, säger tillförordnad digitaliseringsdirektör Per Bäckström i en kommentar. 

Folkbladet når Per Bäckström på tisdagsförmiddagen och han berättar då att både den avskedade samt den avstängde chefen rör samma ärende – han vill dock inte närmare gå in på vilka chefer det rör sig om.

– I och med att vi ska göra en polisanmälan så finns det en del saker i ärendet vi inte kan berätta. Men det har alltså ställts en fråga till ett företag om att få biljetter till ett stort event i USA, dessa biljetter har haft ett värde på 20 000 till 25 000 kronor styck. 

Vad gör att en chef blir avskedad medan den andre bara blir avstängd?

– Det beror på att det i det ena fallet är solklart att frågan har ställts. I det andra fallet behöver vi utreda vidare vad som hänt innan vi tar ett beslut, berättar Per Bäckström som tillägger att detta framkommit som ett resultat av den utredning som pågår angående digitaliseringsavdelningen.

Hur går ni vidare nu med granskningsarbetet?

– De utredningar som kommundirektören har initierat tidigare fortsätter, sedan kommer personalkontoret och personalchefen att jobba vidare med den chef som är avstängd, säger Per Bäckström.

Vad beror det på att det varit så många problem just på digitaliseringsavdelningen? 

– Min egen fundering är att man i den funktionen träffar väldigt många olika leverantörer och företag. För oss gäller det nu att lyfta vilka regler vi har och hur kommunens riktlinjer ser ut, man måste helt enkelt tänka sig för. Vi kommer naturligtvis att ge intern utbildning i de här frågorna men jag tror också att man måste lyfta och prata om det här mer, säger Per Bäckström.

Utredningen kommer alltså att fortsätta, det återstår att se om det kommer fram mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!