M reagerar på Kvartettens budget

Bra att skatten inte höjs men problematiskt att fortsätta osthyvlingen: så tycker oppositionsrådet Sophia Jarl (M) om budgeten.

Sophia Jarl (M) är glad att det inte blir någon skattehöjning men kritisk till det fortsatta osthyvlandet i nämnderna.

Sophia Jarl (M) är glad att det inte blir någon skattehöjning men kritisk till det fortsatta osthyvlandet i nämnderna.

Foto: Gun Stenehall

Norrköpings kommun2019-09-30 20:00

På måndagen presenterade alltså den styrande Kvartetten (S, C, L samt KD) sin investerings- och driftsbudget. Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) ger både ros men framförallt ris.

– Det som är bra är att man inte gör en skattehöjning, säger Sophia Jarl som däremot inte tycker förslaget att göra en snittbesparing på nämnderna med 2,5 procent är en bra ide.

– Man fortsätter med osthyvling och vi tror att nämnder och verksamheter redan ligger på en låg nivå. Under 2019 har alla nämnder haft ett sparmål på en procent och få har klarat det. Sannolikheten att de ska klara 2,5 procent ser jag som små. I M:s budgetförslag kommer vi istället peka på verksamheter som ska läggas ner till förmån för andra.

När det gäller de minskade överskottsmålen besannas M:s farhågor.

– De har satt noll på sista raden och avsätter inte en specifik summa på olika stora projekt som exempelvis Kardonbanan och Inre hamnen utan hoppas på att verksamheterna ska spara de här 2,5 procenten och då avsätta de pengarna som blir över av besparingarna, säger Sophia Jarl som alltså inte tror på den modellen.

Däremot tycker hon att neddragningen med en miljard på investeringar inte är fullt lika dåligt rent generellt även om hon anser att det är märkligt att skjuta dessa på framtiden utan blocköverskridande förhandlingar eftersom det funnits politisk enighet om flera av dessa.

– Vi har tyckt att kommunen legat väldigt högt i investeringar så det är väl bra att de vill prioritera bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!