M med nya förslag om bättre företagsklimatet

Inför ett upphandlingsråd och inför en policy angående konkurrensen från kommunala bolag mot privata företag: det är moderata förslag som ska skapa ett bättre företagsklimat.

Fredrik Björkman och Sophia Jarl, bägge moderata oppositionsråd, presenterade på måndagen två förslag för att förbättra företagsklimatet i Norrköpings kommun.

Fredrik Björkman och Sophia Jarl, bägge moderata oppositionsråd, presenterade på måndagen två förslag för att förbättra företagsklimatet i Norrköpings kommun.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköpings kommun2019-10-01 14:00

På måndagen presenterade Moderaterna i Norrköping två förslag som man hoppas kan leda till förbättringar när det gäller företagsklimatet. Bakgrunden är den rankning av företagsklimatet som Svenskt Näringsliv årligen utför och där Norrköping länge legat lågt. Årets rankning (som presenterades i tisdags) innebar dessutom ett fall på 87 placeringar till 253:e plats för Norrköping.

Men de motioner som Moderaterna nu presenterar har sin bakgrund från tidigare i somras.

– Vi var i Almedalen i juli och passade då på att prata med andra kommunföreträdare hur de jobbar, därifrån fick vi med oss ett antal idéer, säger Sophia Jarl (M), oppositionsråd.

– Vi har gjort ett litet Almedalspaket där vi presenterar två förslag för att förbättra kommunens företagsklimat.

Det första förslaget handlar om att skapa ett upphandlingsråd, ett förslag som har bäring på den kritik Sophia Jarl tidigare framfört: nämligen att kommunen konkurrerar med privata företag inom områden som skulle kunna skötas av privata entreprenörer.

– Förslaget går ut på att olika politiker, tjänstemän samt företrädare från företag och branschfolk ska ingå i ett råd. Syftet är att utbyta erfarenheter, diskutera och hitta förbättringar om till exempel kravspecifikationer och vilka verksamheter inom kommunen som kan upphandlas, berättar Sophia Jarl och Fredrik Björkman (M), oppositionsråd fyller i:

– Det offentligas utövande av verksamheter är ju alltid föremål för diskussioner – i och med ett sådant här råd som kan diskutera de här frågorna tror vi att det kan leda i rätt riktning.

Det andra förslaget är att införa en KOS-policy (Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet).

– I konkurrenslagen finns det stipulerat att kommuner inte får konkurrera med företag om det inte finns stöd i till exempel kommunallagen, säger Sophia Jarl som menar att flera av kommunens verksamheter skulle gå att ifrågasätta utifrån KOS.

– De här KOS-reglerna används lite styvmoderligt skulle vi vilja säga. Vi tror att det beror på en brist i kunskap och därför skulle vi vilja lyfta upp de här KOS-reglerna och sätta en policy så att de kommunala bolagen men även våra förvaltningsverksamheter arbetar efter reglerna.

Dessa motioner lämnas alltså in under kommunfullmäktige på måndagskvällen. Det återstår att se hur förslagen tas emot av de övriga partierna.

Fredrik Björkman(M) tror att ett upphandlingsråd kan vara ett steg i rätt riktning.
Fredrik Björkman(M) tror att ett upphandlingsråd kan vara ett steg i rätt riktning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!