Karin Jonsson (C), ansvarigt kommunalråd för kostfrågor i Norrköpings kommun, har reagerat på Moderaternas utspel om att prioritera ner ekologiskt till förmån för svenskt och lokalproducerat.
– Man kunde lätt få tron att vi inte jobbar med de frågorna överhuvudtaget, men det gör vi ju. Nästan allt som de pratade om gör vi redan, säger Karin Jonsson.
I ett underlag som Jonsson mejlar står det att man i Norrköping under många år jobbat med kostfrågor, att målet är att öka andelen lokalproducerat, att andelen ekologiskt inte ska öka, något som redan är beslutat i kommunfullmäktige, samt att lokala producenter ska lämna anbud i upphandlingar.
– Vi handlar i dag 36 procent ekologiskt och 25 procent lokalproducerat. Ungefär 60 procent av allt som vi köper in i kommunen är svenskt. Det vi jobbar med nu är att öka det svenska till 80 procent. Om möjligt lokalt inom Östergötland, och närliggande län. Kött handlar vi 80 procent svenskt, lokalproducerat dessutom.
En regional livsmedelsstrategi är framtagen av länsstyrelsen och Region Östergötland i samverkan med kommuner i länet. Den går ut på att öka självförsörjningsgraden av livsmedel både lokalt och i Sverige.
Till år 2025 är målet att upphandla 80 procent svenskt livsmedel, med delmål 60 procent till år 2020. Till år 2025 ska 50 procent lokalproducerade livsmedel upphandlas med delmålet 30 procent till 2020.
– Vi har antagit den regionala livsmedelsstrategin och där står det att man i första hand ska handla lokalt, före att man ska importera ekologiskt. Det beslutet har vi redan tagit i Norrköping, det gjorde vi förra året, säger Karin Jonsson.
– Vi köper en del ekologiskt också från utlandet, men det är sådant som kaffe, bananer och apelsiner.
Viltkött köper man redan i dag, säger Jonsson. Och en säsongsanpassad matsedel har man också redan i dag.
– Man köper inte in tomater på vintern i Norrköping, det har vi inte gjort på 20 år.
I kostriktlinjen från 2012-2013 är målet satt till 50 procent ekologiskt och 50 procent lokalproducerat till år 2020. Kommunstyrelsen har gett kommunstyrelsens kontor i uppdrag att revidera kostriktlinjen. Nu jobbar en grupp tjänstemän med att ta fram ett förslag till riktlinje.
Därutöver finns det en referensgrupp med politiker ur styrgruppen för regional livsmedelsstrategi.
Frågan om läkarintyg för specialkost ska man enligt Jonsson ta upp nu när man reviderar riktlinjen.