Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lunchteater med skruvad italiensk saga

Östgötateatern provar lunchteater för barnfamiljer. Pasta och "Prinsessan Penta", en skruvad italiensk saga, står på menyn.

Regissören och teaterchefen Nils Poletti instruerar Mattias Lindström, den vackre sjömannen, här omgiven av Maria Zakrisson Mortensson, Martin Waerme och Magali Bancel, i "Prinsessan Penta".

Regissören och teaterchefen Nils Poletti instruerar Mattias Lindström, den vackre sjömannen, här omgiven av Maria Zakrisson Mortensson, Martin Waerme och Magali Bancel, i "Prinsessan Penta".

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2020-02-25 06:00

"Prinsessan Penta" är ett italienskt äventyr i Café Gycklaren på Stora teatern i Norrköping, barnteater i regi av teaterchefen Nils Poletti.

Pjäsen bygger på en saga av renässansförfattaren Giambattista Basile som bland annat skrivit de första versionerna av "Askungen", "Rapunzel " och "Hans och Greta". "Prinsessan Penta" är ursagan för bröderna Grimms "Flickan utan händer".

– Jag vill gärna göra mer familjeteater, säger Nils Poletti som här gjort en fri dramatisering av Basiles glömda saga.

"Prinsessan Penta" kombineras med en pastalunch.

– Det är en italiensk saga, så det är därför, säger Nils Poletti och avbryter tillfälligt intervjun för att instruera vilka föreställningsbilder teaterns fotograf ska ta, inför premiären på lördag.

Tillbaka igen säger Poletti att Basile som på 1600-talet samlade ihop sagor i en bok är urfadern till nästan alla västerländska sagor.

– Hans sagor blev sedan upplockade av bröderna Grimm och omvandlade.

– Bröderna Grimm brukar man säga har ganska grymma sagor, men de är egentligen inte alla lika grymma som de ursprungliga sagorna, säger Nils Poletti.

I ursprungsversionen av "Askungen" dödar Askungen med hjälp av en piga sin egen mamma. Pigan blir sedan hennes styvmor.

I Grimms version av berättelsen om prinsessan Penta är det Satan som lurar pappan att hugga av sin dotters händer. I Basiles version är det en bror som vill gifta sig med sin syster. När hon ifrågasätter det och hans kärlek säger han att han älskar hennes händer, varpå hon hugger av sig händerna och ger dem till honom på silverfat.

– Det är så historien börjar. Sedan är hon på ett roadmovieäventyr, utan händer, och träffar en massa karaktärer.

Det är bland andra trollkarlen Gandalf Neonblå, den ekologiske kung Grönjord och en vacker men inte så intelligent sjöman.

Drastiskt och grovt, med mycket humor. Så beskriver Poletti föreställningen. Hur hugger man till exempel av sig sin andra hand när man redan kapat den första? 

– Det är en saga, med allt det innebär, och då är det grymt och onda karaktärer, men läskigt skulle jag inte säga att det är.

Prinsessan Penta spelas av Richard Turpin, som regisserade "Faust II". Andra på scenen är Patrik Voight, Martin Waerme, Magali Bancel och Mattias Lindström. Scenografi: Krister Kern.

Föreställningen, som ges på helger, passar barn från tio år och uppåt. Spelperiod: lördag och söndag från 29 februari till 29 mars.

Karta: Östgötateatern
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!