Lena Micko blir ny civilminister

Linköpingsbon Lena Micko (S) blir civilminister efter regeringsombildningen och efterträder därmed Ardalan Shekarabi som istället blir ny socialförsäkringsminister.

Lena Micko från Linköping är ny civilminister.

Lena Micko från Linköping är ny civilminister.

Foto: Pelle Johansson

Norrköpings kommun2019-10-01 14:21

Det var på måndagen som socialförsäkringsminister Annika Strandhäll avslöjade att hon avgår från sin ministerpost efter att först ha tagit en dryg månadslång paus, detta efter ett dödsfall i familjen.

På tisdagen hölls så en presskonferens om regeringombildning. Statsminister Stefan Löfven presenterade där Ardalan Shekarabi som ny socialförsäkringsministern, Shekarabi har tidigare fungerat som civilminister. Samtidigt utnämndes Shekarabis efterträdare på civilministerposten; ett namn som är bekant för många östgötar: det handlar nämligen om Linköpingsbon Lena Micko (S). 

Lena Micko har tidigare varit kommunalråd i Linköpings kommun och har mellan 2015 och 2019 suttit som ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting. Hon är också ordinarie ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott.

– Jag är en varm anhängare av lokalpolitiken men i min nya roll har jag möjlighet att skapa förutsättningar att klara det här väldfärdsuppdraget på ett bra sätt. Det behövs mer resurser till välfärden men det handlar också om att vi kan göra mycket här och nu. Vi kan minska den statliga detaljstyrningen, det handlar om mer av generella statsbidrag och inte riktade statsbidrag, kommenterade Lena Micko på presskonferensen och betonade också vikten av statlig närvaro i hela landet.

– Det är ett arbete vi måste fortsätta. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!