Vård- och omsorgsnämnden har tuffa sparkrav på sig och ett av Kvartettens besparingsförslag handlar om att sänka grundbemanningen på demensboenden.
En åtgärd som är tänkt att spara kommunen 42 miljoner kronor. –
Förslaget har redan röstats ner två gånger den här hösten. Under onsdagen var frågan återigen uppe när vård- och omsorgsnämnden hade sammanträde och återigen blev det avslag.
Istället ska nu kommunfullmäktige fatta beslut i frågan i början av nästa år.
– Ingen som känner en undersköterska eller har en släkting på ett demensboende tror att en så här stor nedskärning är möjlig. Redan idag är det ju för stressigt och tufft inom äldreomsorgen. Vi kommer snart inte ha några anställda kvar om nedskärningarna fortsätter, säger Ricardo Olivares (V), som var en av de som röstade ner förslaget.
Olle Vikmång, ordförande i vård- och omsorgsnämnden, har tidigare poängterat vikten av att snabbt fatta beslut i frågan, annars kommer det behövas ytterligare besparingar menar han och nu dröjer det alltså ännu en månad innan ett beslut tas.
Folkbladet har tidigare berättat om det växande missnöjet bland undersköterskor i kommunen.
Ann Björling och Marine Brunius är två av de som känt att det får vara nog och startade nyligen ett undersköterskeuppror i Norrköping.
På bara några veckors tid har de samlat in 1 250 underskrifter och under onsdagsmorgonen lämnades namnlistan över till Vikmång.
– Vi har fått jättebra respons och vi hoppas att vi ska bli ännu fler för vi vet att det finns undersköterskor därute som behöver ansluta sig. Vi kan inte springa fortare, vi kan inte göra mer med färre personal. Nu är det dags för politikerna att lyssna på oss och ta till sig av våra ord och göra förändringar i positiv bemärkelse, säger Marine.
I samband med att namnlistan lämnades in hölls även en manifestation utanför vård- och omsorgskontoret.
Ett hundratal undersköterskor var på plats för att göra sin röst hörd och visa sitt missnöje.
– Det måste bli tydligare vad våra arbetsuppgifter är. Ska vi vårda eller ska vi vara rörmokare, kuratorer, anhörigstödjare och administratörer, säger Ann Björling.
När det gäller förslaget om neddragningar på demensboenden är undersköterskorna tydliga.
Det är något de inte alls vill se.
– Rör inte vår personal. Det kommer haverera rejält då. Det är vi övertygade om. Vi kan inte bli färre på golvet, säger Björling.