Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kostnaden steg med privat finansiär som hjälpte unga

Sedan 2016 har Norrköpings kommun samarbetat med en privat finansiär för att minska antalet HVB-placeringar och förbättra skolgången för placerade barn. Nu är utvärderingen klar.

En metod väl värd att pröva tycker Lars Stjernkvist (S). Ett misslyckat experiment anser Niclas Lundström (V).

En metod väl värd att pröva tycker Lars Stjernkvist (S). Ett misslyckat experiment anser Niclas Lundström (V).

Foto: Calle Slättengren/Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2021-01-13 18:00

Den privata finansiären Leksell Social Venture, satsade 10 miljoner kronor i projektet Team Nystart. Kommunen skulle betala tillbaka de pengar som man fick sänkta kostnader för genom samarbetet och om man sparade mer än så skulle företaget få del i "vinsten".

Nu visar utvärderingen att 17 av de totalt 60 placerade barnen klarade skolan bättre, men att varken återplaceringarna eller förlängda placeringar minskade.

– Jämfört med den historiska gruppen 2013 så blev kostnaden högre. Skolresultaten blev något bättre men får man hjälp att plugga så går det såklart bättre, säger Nicklas Lundström, gruppledare (V) Norrköping, som menar att fördelen är att man nu inte behöver betala ut någon vinst av skatebetalarnas pengar till företaget.

Pengarna satsades på ett kommunalt insatsteam med specialpedagoger och socialsekreterare, som kompletteras med ett externt upphandlat studiestöd och handledning efter skoltid.

Den totala kostnaden för det sociala utfallskontraktet landade på 7,5 miljoner kronor. Att summan understiger den beräknade kostnaden på 10 miljoner kronor beror på att kostnaden för handledning blev lägre än planerat samt att omkostnaderna i projektet blev lägre än budgeterat. 

Finansiären hade även rätt till en garantiåterbetalning motsvarande 40 procent av totalt finansierat belopp, det vill säga maximalt 4 miljoner kronor, nu blev det en kostnad för kommunen med 3 miljoner kronor.

Lars Stjernkvist (S) sa som tidigare ordförande i kommunstyrelsen, att han trodde mycket på projektet.

– Jag har inte sett utvärderingen, men det man sett under den här perioden är att det krävs betydligt längre tid när det gäller äldre, medan vi ser ett positivt resultat tidigare hos de yngre.

Att det skulle vara ett misslyckat experiment, som Nicklas Lundström kallar det, håller inte han med om.

– Jag tycker det är ett cyniskt uttalande. Prognosen för de här barnen är inte den bästa och då måste vi pröva att utveckla metoder. Skattebetalarna har inte tagit några risker. Vi behövde bara betala tillbaka pengar om det gick bra för barnen, säger Stjernkvist.

Både Stjernkvist och Lundström är dock överens om att metoden där skola och socialtjänst håller kontakt med de placerade barnen varit framgångsrikt.

Men, säger Stjernkvist - det här är inget resultat vi kan vara nöjda med, men är värt arbetsinsatsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!