Kommunens säkerhetschef kontaktades av räddningstjänsten direkt efter larmet om sprängningen i flerbostadshuset i Hageby, berättar han.
– Jag förstod då att det var en händelse av stor omfattning och att det fanns ett behov av att hjälpa både på grund av skadeläge och evakuering, säger Richard Tjernström.
Då staben aktiverats stod tjänstemännen beredda att kunna hjälpa enskilda med att till exempel snabbt kunna få tag i en tillfällig bostad. Stödet gavs tillsammans med räddningstjänsten och fastighetsägaren.
– Syftet var att tillgodose de olika behov som de drabbade kan tänkas hamna i. Till exempel att man blir bostadslös eller behöver annan form av stöd, säger Richard Tjernström.
De flesta av de evakuerade kunde på egen hand ordna tillfälligt boende hos vänner eller familj. En äldre person fick hjälp att tillfälligt få en plats på ett av kommunens vårdboenden. Vid 13-tiden kunde krisstaben avvecklas.
– Det gjordes efter att vi, fastighetsägaren, polisen med flera delade lägesbilden och konstaterade att det inte fanns något behov av krisstaben längre, säger Richard Tjernström.
Att krisledningsstaben mobiliseras är ovanligt och görs endast då extraordinära insatser kan behövas. Det kan röra sig om allt ifrån terrorattacker till stora elavbrott. Senast staben aktiverades var för två år sedan då en lastbil tappat en container med gastuber vid Ingelsta.
– Det är inte så ofta den behövs och det är vi ju glada för, säger Richard Tjernström.