Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klart vilka områden asylsökande inte kan välja bo i

Nu är det klart vilka områden i Norrköping som asylsökande inte ska kunna välja att bo i. Flyttar de hit mister de sin ersättning.

"Regeringen har lyssnat på Norrköpings kommun när vi bett dem ändra ebo-lagen", säger Lars Stjernkvist (S), ordförande i kommunstyrelsen.

"Regeringen har lyssnat på Norrköpings kommun när vi bett dem ändra ebo-lagen", säger Lars Stjernkvist (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2020-04-20 21:22

Ebo-lagen ger asylsökande rätten att ordna med eget boende istället för att bo där Migrationsverket anvisat dem.

Den 1 juli ändras reglerna för eget boende (ebo) för asylsökande. Den som väljer att bosätta sig i ett område där det är svårare att hitta en rimlig bostad och där arbetslösheten är hög förlorar rätten till dagersättning från Migrationsverket.

– Regeringen har lyssnat på Norrköpings kommun när vi bett dem ändra ebo-lagen. Nu gick de inte så långt som vi hoppats, men vi får i alla fall ett nytt verktyg att jobba vidare med, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Kommunen har för flera år sedan bett regeringen att få undanta hela kommunen, men det strider mot intentionen i den nya ebo-lagen och är alltså inte möjligt, enligt Stjernkvist.

I Kvartettens förslag, som togs på måndagens kommunstyrelse, undantas nu Hageby, Navestad, Marielund, delar av Klockaretorpet och Ljura. Även Ättetorp och några kvarter i centrala staden undantas.

– Vi har utgått från en noggrann analys, där vår egen undersökning kring trångboddhet är grunden. I materialet ingår även kartläggningar av segregation, sysselsättningsgrad, utbildningsnivå och polisens lägesbilder.

Lagändringen genomfördes den 1 januari 2020. Norrköping är en av 32 kommuner som kan använda sig av den här möjligheten.

Anmälan av de områden som kommunen vill undanta från ebo-lagen ska göras till Migrationsverket senast den 24 april. 

Enligt beslutet i kommunstyrelsen undantar Norrköping 18 av sina 79 demografiska statistikområden. Länsstyrelsen tillstyrker Norrköpings förslag.

Norrköping har tittat på arbetslöshet, ekonomiskt bistånd, andel med förgymnasial utbildning, utrikesfödda och andel som bor i hyresrätt.

De områden som ligger mer än 40 procent över genomsnittet för hela Norrköping är de områden som klassas som socioekonomiskt utsatta i det här sammanhanget. Det är totalt 18 stycken delområden med en befolkning på totalt 37 000 personer. 

Områdena det gäller är hela eller delar av följande områden: Hageby, Navestad, Ektorp, Ljura, Marielund, Östantill, Gamla staden, Klockartorpet, Åby (Ättetorp), Nordantill, Berget och Haga.

I december 2019 fanns det i Norrköping totalt 334 personer inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem varav 289 i eget boende. 

Miljöpartiet ville inte peka ut något område, medan Moderaterna ville peka ut hela kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!