Länsstyrelsen tillsammans med Region Östergötland, länets alla kommunen, naturum och Östergötlands museum erbjuder varje år natur- och kulturguidningar.
Nu är programmet för årets guidningar klara. Det handlar om allt från fågelskådning till skogsvandring och båtturer.
– Det är ett jättespännande program som exempelvis innehåller ormsafari, svamputflykter och guidningar om ålyngel, läderbaggar, ugglor, fornborgar och urbergsgrottor. Det finns något för alla smaker och man behöver inte ha några förkunskaper för att hänga med, säger samordnaren Malin Granlund Feldt i en kommentar på länsstyrelsens hemsida.
I Norrköping kommer det ske en rad olika natur- och kulturguidningar under året.
I april blir det fågel och blomvandring med Naturskyddsföreningen och ormsafari i Vrinneviskogen.
Och för den äventyrslystne finns det möjlighet att utforska Kolmårdsgrottorna.
I maj väntar en guidad tur vid Leonardsberg där folk kan lära sig mer om hällristningar och spår från istiden.
Det kommer också arrangeras träffar för fågelskådning och en guidad vandring genom Norrköpings innerstad med fokus grönskans betydelse för livsmiljön i stan.
I slutet av maj blir det en tur till Bobergets fornborg på Vikbolandet och i juni arrangeras bland annat en guidad tur vid Glan med fokus på industrihistoria och flora vid Glansgruvan. I området har det brutits järn och kalk sedan 1600-talet.
I augusti håller Norrköpings kommun i en tur vid Ingelstad ekbackar där deltagarna får lära sig mer om nattliga fjärilar och kryp.
Syftet med guidningarna är att visa värdefull natur och kultur i Östergötland. Det handlar om att ge folk en chans att få uppleva länets rika natur- och kulturvärden och samtidigt lära sig något.
– Det är extra viktigt just nu att förstå hur naturen funkar och vilken roll vi själva har, i en tid då arter utrotas snabbare än någonsin förut och klimatförändringarna är ett faktum. När så många bor i städer blir det också allt vanligare att människor inte har en relation till naturen. Vi natur- och kulturguider vill hjälpa deltagare i guideturerna att förstå vad naturen betyder för oss, säger Malin Granlund Feldt.