Kissade på biblioteksböcker för 15000 kronor

Mannen hade tagit sig till stadsbiblioteket i Norrköping för att låna en DVD/CD. När han var på biblioteket blev han kissnödig och försökte öppna dörren till toaletten, men förgäves.

Ordningsvakt kom på mannen med att kissa ner böcker på biblioteket.

Ordningsvakt kom på mannen med att kissa ner böcker på biblioteket.

Foto: Leif Hallberg

Norrköpings kommun2019-11-15 17:00

Trots att han lagt i en femkrona gick dörren inte att öppna.

Han gick då ungefär en 15-20 meter bort och kissade då inte bara på sig i byxorna utan även på böckerna som stod på hyllorna.

Han ifrågasätter inte att varje bok kan kosta 468 kronor men kan ändå tycka att antalet böcker är lite väl tilltaget.Det ska ha rört sig om 33 böcker som blev nerkissade av mannen vid tillfället.

Däremot säger mannen i utredningen att det kan stämma att vissa böcker var på hans hemlandsspråk.

En ordningsvakt på biblioteket som är hörd som vittne i utredningen har berättat att mannen befann sig vid bokhyllorna som ligger ungefär 30 meter från toaletterna och att böcker på flera hyllplan var blöta av kiss.

Händelsen utspelade sig i somras.

Extra åklagare Karolina Markgren hade i stämningsansökan yrkat på att mannen skulle dömas för skadegörelse av 45 böcker till ett värde av 20000 kronor. Men rätten anser att det rör sig om färre böcker och att skadeståndet ska stanna på 15 468 kronor.

Rätten anser vidare att mannen inte kan ha befunnit sig i sådan akut nöd att han anses fri från ansvar för gärningen. Han döms därför för skadegörelse till villkorlig dom och 40 dagsböter om 50 kronor. 

Enligt personutredningen ska inte mannen ha något övervakningsbehov och tingsrätten i Norrköping anser inte att det finns risk för att mannen återfaller i brott.

Karta: Norrköpings stadsbibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!