Karin Milles fÄr fint juryuppdrag

Norrköpings stadsarkitekt Karin Milles har utnÀmnts till att sitta med i juryn till Sveriges arkitekters Àrevördiga Kasper Salin-pris.

Stadsarkitekten i Norrköping Karin Milles fÄr ett fint juryuppdrag.

Stadsarkitekten i Norrköping Karin Milles fÄr ett fint juryuppdrag.

Foto: Susanne Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-09-10 15:00

PĂ„ mĂ„ndagen blev det kĂ€nt att Norrköpings stadsarkitekt Karin Milles ska ta plats i den jury som ska sĂ„lla fram en vinnare till Kasper Salin-priset som delats ut av Sveriges arkitekter sedan 1962 – en jury bestĂ„ende av framstĂ„ende arkitekter.

– För mig Ă€r det ett tecken pĂ„ att Norrköping hĂ„ller pĂ„ att Ă„terta sin plats som arkitekturstad, sĂ€ger Karin Milles i ett pressmeddelande.

Hon kommer alltsĂ„ att sitta sitt allra första Ă„r som jurymedlem vilket ocksĂ„ gĂ€ller för arkitekten Joakim Lyth. De övriga tvĂ„ i fyrmannajuryn: Johan Oscarson och Beate Holmebakk gör nu sitt andra Ă„r. De kommer under september att inleda en resa runt landet för att titta pĂ„ 15-20 byggnadsverk men ocksĂ„ trĂ€ffa arkitekter och byggherrar –  allt för att leta efter en vĂ€rdig vinnare som slutligen ska presenteras i mars.

Arkitektur har ju blivit en "het" frÄga pÄ senare tid med exempelvis Arkitekturupproret som ifrÄgasÀtter den moderna byggnadsstilen till förmÄn för Àldre, enligt organisationen mer estetiskt tilltalande, byggnation. NÀr det gÀller smak kan den ju vara olika som bekant, hur som helst ska Kasper Salinpriset ges till "ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet."

– Jag ser fram emot vĂ„ra diskussioner i juryn, om vad som Ă€r arkitektonisk tonalitet och kvalitet. Är arkitektur bara eleganta hus eller kan stadsutvecklingsprojekt ocksĂ„ ha en hög arkitektonisk kvalitet?, sĂ€ger Karin Milles.
 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!