Karin Milles får fint juryuppdrag

Norrköpings stadsarkitekt Karin Milles har utnämnts till att sitta med i juryn till Sveriges arkitekters ärevördiga Kasper Salin-pris.

Norrköpings kommun 10 september 2019 15:00

På måndagen blev det känt att Norrköpings stadsarkitekt Karin Milles ska ta plats i den jury som ska sålla fram en vinnare till Kasper Salin-priset som delats ut av Sveriges arkitekter sedan 1962 – en jury bestående av framstående arkitekter.

– För mig är det ett tecken på att Norrköping håller på att återta sin plats som arkitekturstad, säger Karin Milles i ett pressmeddelande.

Hon kommer alltså att sitta sitt allra första år som jurymedlem vilket också gäller för arkitekten Joakim Lyth. De övriga två i fyrmannajuryn: Johan Oscarson och Beate Holmebakk gör nu sitt andra år. De kommer under september att inleda en resa runt landet för att titta på 15-20 byggnadsverk men också träffa arkitekter och byggherrar –  allt för att leta efter en värdig vinnare som slutligen ska presenteras i mars.

Arkitektur har ju blivit en "het" fråga på senare tid med exempelvis Arkitekturupproret som ifrågasätter den moderna byggnadsstilen till förmån för äldre, enligt organisationen mer estetiskt tilltalande, byggnation. När det gäller smak kan den ju vara olika som bekant, hur som helst ska Kasper Salinpriset ges till "ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet."

– Jag ser fram emot våra diskussioner i juryn, om vad som är arkitektonisk tonalitet och kvalitet. Är arkitektur bara eleganta hus eller kan stadsutvecklingsprojekt också ha en hög arkitektonisk kvalitet?, säger Karin Milles.
 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Anna Märta från Norrköping på Konstfacks vårutställning

Anna Märta från Norrköping på Konstfacks vårutställning

Två tävlingar för hållbara bostäder: "Möta framtiden"

Två tävlingar för hållbara bostäder: "Möta framtiden"