Kan prisas som årets fasad i Sverige

Parkeringshuset Vårdtornet kan prisas för sin fasad. Det är en av fyra finalister i byggbranschens pris för Sveriges bästa husfasad.

Norrköpings kommun 19 september 2019 16:00

Det är femte året nu som SPEF,  den rikstäckande branschföreningen för murat och putsat byggande i Sverige, delar ut priset Årets fasad.

Tävlingen syftar till att uppmärksamma snygga fasader på kvalitetsbyggnader.

Och kanske finns årets vackraste fasad i Norrköping.

Parkeringshuset Vårdtornet, som ligger på Garvaregatan i kvarteret Mjölnaren, är nämligen en av fyra finalister.

– Jag blev jätteglad när jag fick höra det. Nu håller vi alla tummar vi kan för att vi ska vinna, säger Mattias Litström, creative director på Utopia Arkitekter, som ansvarat för arkitekturen.

 

Byggnaden stod klar för två år sedan och har med dess röda tegel och böjda väggar blivit ett läckert inslag i området kring Yllefabriken och Västgötebacken.

– Vi försökte göra något speciellt i den här fantastiska miljön i Industrilandskapet, att ta tillvara på historia och ny arkitektur i någon slags mix och göra något kul av det. Vi har gjort lite olika saker med teglet på de olika sidorna och använt det i olika former. Det är glaserat tegel, det är tegelsättning och så vidare. Att bygga ett stort P-hus är en utmaning i den miljön men jag tycker att det smälter in väl och det blivit ett intressant tillskott, säger Mattias.

 

Övriga finalister i tävlingen är Grand Hotell, Nationalmuseum och kvarteret Paraden, samtliga i Stockholm. 

–  Vi tycker dessa fyra innehåller de högt ställda kriterierna som priset ska spegla, säger juryns ordförande Per-Anders Johansson i ett pressmeddelande.

Vinnaren tillkännages 14 november.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa