Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Juno vill se åtgärder för att skydda barn

Att göra barnkonventionen till svensk lag var ett steg mot att sätta barnens bästa i första hand. Men det kommer krävas mer än så för att skydda barn som far illa åt. Det menar Juno Blom (L). "Nummer ett är att ta fram en nationell strategi för att bekämpa våld mot barn", säger hon.

Juno Blom (L) vill se en nationell strategi för att bekämpa våld mot barn.

Juno Blom (L) vill se en nationell strategi för att bekämpa våld mot barn.

Foto: Lars Schröder / TT

Norrköpings kommun2020-02-19 15:00

Det tragiska fallet där en treåring hittades död i sitt hem i Norrköping har väckt reaktioner och skapat debatt.

Det har höjts röster om att regelverket måste ses över för att stärka skyddet för barn som lever i otrygga miljöer.

Juno Blom, partisekreterare för Liberalerna och med stor kunskap i ämnet, håller med om att en förändring måste till, men det stora problemet menar hon, är att dagens lagar inte följs.

– Å ena sidan har vi en lag som säger att det här ska barn skyddas i från, å andra sidan är det så att föräldrarätten väger väldigt tungt i det här landet. Att barn utsätts av sina närstående tycker jag är det största sveket vi står för när det gäller utsatta barn, säger hon.

1 januari blev barnkonventionen svensk lag. 

Ett initiativ för att se till så att barnets bästa alltid ska tas i beaktande.

Men barnkonventionen säger också, enligt artikel nio, att ett barn inte ska skiljas från sina föräldrar mot deras vilja – såvida inte myndigheter bedömer att ett sådant åtskiljande är nödvändigt för barnets bästa.

Även där lyfts alltså föräldrars rätt till sina barn fram. 

Frågan är vad det här kan få för konsekvenser när den här typen av fall prövas rättsligt? Om det kommer gynna barnet eller föräldrarna.

Juno Blom tror inte att artikel nio kommer få en avgörande betydelse.

– Svensk lagstiftning är redan mycket tydligare än vad barnkonventionen är när det gäller barns rätt till stöd och skydd. Det stora problemet som jag ser det är att den lagstiftning vi har inte följs. När barn utsätts av sin vårdnadshavare så har vi svårt att se att barnet per automatik blir ett brottsoffer och vårdnadshavare som utsätter sina barn per automatik blir gärningspersoner. Det är ett otroligt viktigt tydliggörande.

Hon tror inte att barnkonventionen som lag kommer att lösa problemen med utsatta barn.

Däremot ser hon det som att ett fönster nu har öppnats och det är tid för handling.

– Om vi menar allvar med att barn ska få den hjälp de har rätt till då måste vi se på vilket sätt vi misslyckas i dag. Vi måste våga utmana föräldrarätten. Vi måste i ett tidigt skede tydliggöra ansvaret för vårdnadshavare, identifiera vilka som kan behöva stöd, och i vilka fall man faktiskt inte klarar av att vara förälder. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!