Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jarl (M): "Vi är väldigt bekymrade"

Höjt utgiftstak, åtgärder för att minska smittspridningen, höjd a-kassa och tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter. Det var några av punkterna i den vårbudget som regeringen presenterade under onsdagen. Folkbladet lät ett par lokala politiker tycka till om regeringens förslag.

Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) ser stora risker med att höja a-kassan.

Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) ser stora risker med att höja a-kassan.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköpings kommun2020-04-15 17:00

Vad är viktigast för Norrköping i vårpropositionen? 

Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande: – Det viktigaste är att staten har muskler att med kraft mildra krisens effekter. Att bekämpa smittspridningen och hjälpa alla som drabbas av krisen. Det är en väldigt ovanlig vårbudget. Det ska sägas. Jag har aldrig upplevt något liknande. Det är en krisbudget och det har jag förståelse för. Därmed blir den mer kortsiktig. Man fokuserar på de kortsiktiga problemen.

Sophia Jarl (M), oppositionsråd: 

– De höjer utgiftstaket och det är det som är positivt i det här. Staten har goda finanser i dagsläget och i den kris vi nu är i så behöver vi använda det som finns sparat. Nu höjs utgiftstaket och det kommer mer statsbidrag. Det tycker jag är positivt.
 

Vad saknar du i vårpropositionen? 

Stjernkvist: – Även om jag har förståelse för det kortsiktiga så behöver vi parallellt med den akuta krisbekämpningen ha en långsiktig plan för välfärdens finansiering. Kommunerna får rejäl draghjälp i år och har också fått besked om vad som händer de närmaste åren men det är klart att kommuner och regioner behöver också veta och diskutera hur vi förbereder oss för tiden efter krisen. Hur ska finansieringen se ut. Där behöver det utvecklas.

Jarl: – Vi skulle vilja se att man lyfter bort hela arbetsgivaravgiften för att rädda jobben. Istället höjer man a-kassan. Jag tror att det kan minska människors benägenhet att ta de jobb som finns på arbetsmarknaden. 

Är det värt priset att öka arbetslösheten och minska tillväxten såsom nu sker?

Stjernkvist: – Det är en svår fråga. Det är ett ofrånkomligt pris. Jag inser att man klarar inte en sådan här nedgång utan påverkan både på tillväxten men också arbetslösheten. Det vi måste försöka göra att se till så att de som blir arbetslösa rustas för de jobb som vi vet kommer att behövas efter krisen.

Jarl: – Nej, det är en väldigt svår balansgång det här men vi är väldigt bekymrade över vad som långsiktigt händer med arbetsmarknaden när inte de lokala företagen får det stöd de behöver. När man väljer linjen att höja a-kassan, istället för att ta bo arbetsgivaravgiften, så ökar det incitamentet att inte söka jobb.

Darko Mamkovic (SD), oppositionsråd, nöjer sig med en samlad kommentar om vårbudgeten och säger såhär:

– Spontant, utan en bättre konsekvensanalys kan jag konstatera att jag hade sett mer kraftfulla satsningar med tanke på allvaret i situationen. Bland annat att arbetsgivaravgifterna borde slopats helt under sex månaders tid. Ytterligare anser jag att, med tanke på omständigheterna, finns det ganska märkliga satsningar så som bland annat +180 miljoner kronor till migration, +5 mkr till Jämställdhetsmyndigheten, +8 mkr till bidrag till vissa scenkonstinstitutioner, +26 mkr till klimatanpassning, +5 mkr till internationellt miljösamarbete, -5 mkr till krisberedskap. Märkligt, mycket märkligt, dock inte förvånande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!