Elin Gårdfalk gör den kvinnliga huvudrollen i "Hedda Gabler", en roll som beskrivits som en kvinnlig Hamlet, en stor roll man ska göra en gång i livet som kvinnlig skådespelare.
Idén att sätta upp den klassiska pjäsen kommer från Johan Pettersson, som regisserar föreställningen och själv spelar domare Brack.
Pettersson har gjort en hel del pjäser här i stan de senaste tio åren, allt från Shakespeare till modern dramatik och folklustspel, men inte någon Ibsen-pjäs tidigare.
Han tycker om Ibsens pjäser. Något han noterat är att de alla har nästan samma grundhandling: ett par kommer hem från en resa, någonting har hänt medan de varit borta, och en person från det förflutna har kommit tillbaka.
Så också här: Hedda Gabler, general Gablers dotter, kommer tillsammans med sin man hem från en lång bröllopsresa i Europa.
– Hon är nygift, men pjäsen heter ändå "Hedda Gabler", som hon hette som ogift. Ibsen själv sa att det var för att man ska snarare se henne som sin fars dotter snarare än sin makes hustru.
Pjäsen är skriven 1890, men i Kalbokulturs version är handlingen förlagd till en obestämbar tid.
När man ska tolka "Hedda Gabler" finns det två huvudspår, säger Pettersson.
– Antingen så kan man välja att gestalta Hedda som den här starka feministpersonen som minsann ska bestämma över sin tillvaro. Eller så kan man gestalta henne som lekfullt manipulativ och livsfarlig, på gränsen till psykiskt labil, med god planeringsförmåga, säger Johan Pettersson.
Pettersson har valt den senare tolkningen, ett psykologiskt relationsdrama, med intriger och maktkamp. Fast Elin Gårdfalk tycker nog att feministspåret finns där också. Hon beskriver Hedda som en "master of puppets", som styr och ställer, med en elak sida.
– Hon vill ha makten, och försöker ta den. När Ibsen skrev pjäsen så bröt hon väl alla normer som fanns. Oavsett hur man väljer att se henne och tolka henne som person så är hon stark, säger Elin Gårdfalk som tycker att det är "superkul" att göra rollen.
– Manuset känns så oväntat modernt. Det är väldigt filmiskt i sin uppbyggnad, det gör det väldigt roligt att spela, säger Elias Dahlgren, som spelar Eilert Lövborg, som haft det kämpigt med alkohol.
– Vad som är roligt för oss tjejer är att det är så mycket kvinnoroller i den här, säger Lotta Månsson, som spelar tjänsteflickan Berthe.
Premiär är det den 22 februari. Totalt är det elva speltillfällen.