Det var inget vanligt åskväder som drog in över länet natten till torsdag.
Enligt SMHI slog mellan 600 och 700 blixtar ned under en tvåtimmarsperiod.
Åskvädret var så kraftigt att Eon själva hade strömavbrott.
Det gjorde i sin tur att hela Norrköping slocknade vid två tillfällen.
– Vi hade inte någon strömförsörjning från det överliggande nätet, alltså det regionnät som en kollega till oss i branschen ansvarar för. När vi har strömavbrott har alla våra kunder strömavbrott, säger Björn Persson, regionchef på Eon.
Han tror att avbrotten har att göra med att det varit otillåtna spänningsvariationer i nätet. Det skulle i sin tur ha aktiverat ett säkerhetssystem som gör att elförsörjningen slås av.
– Blir det otillåtna spänningsvariationer i nätet så kan elektronisk utrustning för våra kunder skadas, det gäller inte bara privatpersoner utan även industrier och liknande men också vår utrustning. När det gäller sådana här åskväder så är det sådana ofantliga krafter som sätts i rörelse så det finns inget elnät som kan skydda sig mot detta. Det är en påverkan vi får leva med helt enkelt.
Totalt registrerades 75 000 strömavbrott i länet under natten.
De flesta fick tillbaka strömmen relativt snabbt men det var cirka ett tusental, främst på landsbygden, som stod utan ström under torsdagen.
– Sedan är lågspänningsfelen, alltså fel på 400-voltsnätet inte medräknat här, och där finns ett stort mörkertal. De felen rapporteras in från respektive kund. Min gissning är att vi kommer ha att göra hela den här dagen för att komma tillrätta med alla fel.
Eon gick redan under onsdagen upp i förhöjd beredskap och fortsatte att vara det under torsdagen.
– Det innebär att vi är dubbelt bemannade på vår driftcentral, att vi har folk i beredskap på ett effektivt sätt när det gäller att vara ute på fält och göra insatser.
Har det varit stora skador?
– Vi vet att det är en del utrustning som blivit skadad. Vi har en transformator i Furingstad på Vikbolandet som är skadad. Där har vi satt in reservelaggregat och det kan finnas fler sådana fel. Vi har inte full koll på det än, säger Björn Persson.