Hans böcker ”Hjärnstark” och ”Skärmhjärnan” har blivit storsäljare, hans sommarprat i P1 blev en lyssnarsuccé och nu är han aktuell med tv-serien "Din hjärna" i SVT.
Anders Hansen har lyckats få mängder med människor att helt plötsligt intressera sig för hjärnan och hur den fungerar.
Under fredagen besökte han Renströmmen för att föreläsa för gymnasielärare i regionen.
Han pratade om hur viktigt det är med motion för att hjärnan ska må bra.
– Fysisk aktivitet är det absolut viktigaste man kan göra för sin hjärna. Det kan låta konstigt. Det borde ju vara sudoku eller korsord eller något sådant där men så är det inte, säger Hansen.
Forskning har bland annat visat att fysisk aktivitet leder till bättre koncentrationsförmåga, en ökad aktivitet i hjärnan och ett förbättrat minne.
Dessutom har det visat sig vara en viktig komponent i att få bukt med den psykiska ohälsan.
– Fysisk aktivitet har visat sig vara lika effektivt eller ha jämförbar effekt vid mild och medelsvår depression som att ta mediciner. Men för att få den effekten räcker det inte med att promenera. Då måste man få upp pulsen. Man måste göra det tre gånger i veckan, 45 minuter per gång och det kommer ta fem-sex veckor innan det ger full effekt, men när man väl får det då är den effekten fullt i nivå med antidepressiva läkemedel.
Det är även ett effektivt verktyg för att hantera stress bättre.
– Fysisk aktivitet lär kroppen att inte reagera så starkt på stress.
Hansen poängterade även vikten av vardagsmotion.
Det är ingen tävling.
Det handlar bara om att röra på sig lite mera, precis som människan har gjort i generation efter generation, för att må lite bättre.
– I vår tid tror vi att fysisk aktivitet handlar om idrott och prestation men i grund och botten är det något mer grundläggande och fundamentalt för människan. Det är något vi är utvecklade för. Man behöver inte gå på gym eller delta i långlopp. Det kan vara att gå eller cykla till skolan. Att gå i trappor istället för att ta hissen. Att barn lämnar in mobilen och leker på rasten istället för att titta in i en skärm. Hitta sätt att bygga in det här i ens liv, säger Anders Hansen.