Hultdalsskolan fÄr Àran att bli EU-skola

Hultdalsskolan i Åby och Bergska Gymnasiet i FinspĂ„ng Ă€r tvĂ„ av 14 skolor i Sverige som det hĂ€r lĂ€sĂ„ret fĂ„r Ă€ran att vara sĂ„ kallade EU-skolor. "Vi kĂ€nner oss vĂ€ldigt hedrade", sĂ€ger Marie GĂ„rlin, rektor pĂ„ Hultdalsskolan.

Hultdalsskolan Àr en av 14 skolor i landet som det hÀr lÀsÄret antagits att bli ambassadörsskola för Europaparlamentet.

Hultdalsskolan Àr en av 14 skolor i landet som det hÀr lÀsÄret antagits att bli ambassadörsskola för Europaparlamentet.

Foto: Janne Forsby

Norrköpings kommun2019-09-29 14:00

De Àr redan med i ett sÄ kallat Erasmus plus-projekt dÀr de har utbyte med skolor i Italien, Spanien och Slovakien.

Nu tar Hultdalsskolan ytterligare ett steg mot att bli en mer internationell skola.

Skolan har tillsammans med bland annat Bergska Gymnasiet i FinspÄng blivit antagen att bli en av Europaparlamentets ambassadörsskolor 2019/2020.

–  Syftet med programmet Ă€r att frĂ€mja medvetenheten om Europa och europeisk parlamentarisk demokrati bland ungdomar genom att ge dem aktiva kunskaper om EU och i synnerhet om Europaparlamentet. Ungdomar kommer att bli medvetna om sina handlingsmöjligheter och förstĂ„ vikten av att vara delaktig i EU, inte bara under valĂ„ret, sĂ€ger Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige, i ett pressmeddelande.

Total Àr det flera tusen skolor runtom i Europa som deltar i utbildningsprogrammet som lanserades 2017. I Sverige Àr det 14 skolor som antagits.

– Vi har redan internationella samarbeten och har sett enorma fördelar med det hĂ€r och hur det pĂ„verkar vĂ„ra elever i positiv bemĂ€rkelse. Det visar eleverna vilka möjligheter som finns med att studera utomlands och att göra praktik och annat. FĂ„r man den hĂ€r möjligheten redan i grundskolan sĂ„ Ă€r det mycket större sannolikhet att man vĂ„gar ta för sig och efterfrĂ„ga det nĂ€r man gĂ„r pĂ„ gymnasiet sen, sĂ€ger Marie GĂ„rlin.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!