Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Holmen utreder vattenrening som kan ge biogas

Holmen utreder ett nytt steg i vattenreningen vid Bravikens pappersbruk som möjliggör utvinning av biogas.

Holmen funderar på möjligheten att utvinna biogas vid vattenreningen vid Bravikens pappersbruk utanför Norrköping.

Holmen funderar på möjligheten att utvinna biogas vid vattenreningen vid Bravikens pappersbruk utanför Norrköping.

Foto: Calle Slättengren

Norrköpings kommun2020-02-12 06:45

Holmen har beviljats 49 miljoner kronor i klimatinvesteringsstöd från Naturvårdsverket för något som kallas anaerobt försteg till vattenreningen vid Bravikens pappersbruk.

– Vi har sökt stöd för att möjliggöra utvinning av biogas från vår vattenrening. Det har vi fått beviljat, säger Peter Dahlén, teknisk direktör vid Holmen Paper.

– Det betyder inte att vi nödvändigtvis kommer att bygga den anläggningen, men det öppnar en möjlighet att göra det.

Investeringskostnaden, merkostnaden för att välja den nya tekniken, är 109 miljoner kronor. 

Peter Dahlén förklarar bakgrunden:

– Vi håller på och söker nytt miljötillstånd för Bravikens verksamhet, och i samband med det har vi också sökt tillstånd att utvinna biogas. För oss i pappersbruket är det huvudsakligen en vattenreningsteknik, ett sätt att rena vårt processvatten.

– Det finns redan i Norrköping. Fiskeby till exempel har en sådan anaerob reaktor i drift. Det finns även på Agroetanol.

Anaerob teknik är att man har en process som inte har tillgång till syre. I dag har man en vattenrening vid Braviken med syresatta, luftade dammar. Den förbehandling som Holmen fått stöd för att införa innebär att man har ett försteg, innan dammarna, utan tillgång till syre.

– Då är det en annan bakteriekultur som bryter ner de syreförbrukande ämnena i vårt processavloppsvatten, och producerar metan, som man brukar kalla biogas.

Förutom biogasen som kan användas till Holmens transporter och kanske också säljas till andra, ökar man kapaciteten att rena vatten, och sänker potentiellt energibehovet för vattenreningen. Det går åt mycket elenergi till de luftade dammarna, då man blåser ner luft i vattnet.

Planerna hör ihop med utveckling av Bravikenanläggningen, som idag tillverkar mindre tidningspapper och mer specialpapper till magasin, reklamtryck och böcker. Blekning av pappersmassan ger en högre belastning på vattenreningen.

– Man kan tänka sig antingen att vi minskar vårt behov av el till vattenreningen om vi har samma produktion som i dag, eller att vi ökar produktionen i Braviken, men behåller samma eller ännu hårdare krav på vårt utsläpp.

På frågan om när Holmen ska ta beslut om det anaeroba försteget svarar Dahlén: 

– Jag skulle tro att innan året är slut så har vi bestämt oss för vilken inriktning vi ska följa.

Ett examensarbete ska titta på vilka av Holmens transporter som skulle vara lämpliga att använda biogasen till.

Karta: Holmen Paper Braviken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!